13 начина да се разхладим у дома без климатик

19:10, 23 юли 22 / Любопитно 25 2887 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С очакваното горещо време в цяла България през тази седмица е много важно да се разхлаждаме редовно. Повишаването на температурите може да доведе до множество здравословни проблеми, но липсата на климатик затруднява разхлаждането.

Ето 13 начина да се разхладим у дома без климатик:

1. Приемайте редовно течности – колкото повече течности, най-добре вода, приемате, толкова по-лесно тялото се разхлажда и регулира температурата си. Добре е течностите да бъдат хладни, но не ледени.

2. Къпете се по-често с хладна или студена вода. Обливането на тялото с вода с по-ниска температура води до сваляне на телесната. При използване на сапуни с мента също се получава усещане за разхлаждане.

13 лесни начина да преборим жегата

3. Използвайте намокрени парцали върху челото, врата и китките си. Колкото повече охлаждате тези места, толкова по-бързо ще почувствате облекчение от жегата.

4. Използвайте вентилатори, които да издухват топлия въздух от помещението, в което седите, навън.

5. Задължително затворете пердетата и щорите си. Липсата на директна слънчева светлина значително понижава температурата в стаята.

6. Спете в чаршафи от естествени материи. Памучните чаршафи са най-добър избор за горещите дни, като колкото по-тънки са те, толкова по-добре.

7. Ако имате възможност, спете в мазето нощем. Колкото по-ниско сте, толкова по-голяма е възможността температурата да е по-ниска.

Как екстремните горещини влияят на тялото ни

8. Не замразявайте дрехи и чорапи, които да използвате по-късно. Повишената температура на въздуха и тялото ви бързо ще ги разтопят.

9. Затворете вратите на стаите, които не използвате. По този начин ограничавате хладния въздух само в едно помещение.

10. Задължително използвайте абсорбатора в кухнята и вентилатора в банята. По този начин отвеждате горещия въздух от взимането на душ или готвенето извън дома си.

11. Сменете крушките в дома си с енергоспестяващи, тъй като те излъчват значително по-малко топлина.

12. Гответе само сутрин и по възможност извън дома си.

13. Хапвайте повече студени храни, но с едно наум – избягвайте сладките студени храни, тъй като прекомерният прием на захар засилва метаболизма и отново повишава телесната ни температура, пише bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама