Нито дума за София: Тирана и Скопие официално тръгнаха към ЕС

15:05, 19 юли 22 / Свят 25 2870 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Скопие и Тирана започнаха преговорите за присъединяване към ЕС. Урсула фон дер Лайен заяви, че комисията ще продължи подкрепата си и ще работи много бързо, за да запознае кандидатите за членство с бъдещите им задължения в ЕС и с европейските правила.

Това е исторически час, посочи Фон дер Лайен в съвместно изявление с премиерите на Чехия, Албания и Република Северна Македония. „Албания и Северна Македония днес започват преговори за присъединяване към ЕС. Това е успех за вас и вашите граждани. Работихте много усилено, за да стигнете дотук, показахте устойчивост и запазихте вяра в процеса, укрепихте върховенството на закона, борите се с корупцията, имате свободни медии, жизнено гражданско общество, направихте безброй реформи и осъвременихте икономиките си. Предприехте всички тези промени, не само защото са важни по пътя ви към ЕС, а и защото са за доброто на вашите страни“, добави тя.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел определи днешния ден като голям пробив, важен за страната, за Западните Балкани и за ЕС. По неговите думи началото на преговорите е „дълго отлагано пътуване“. Няма да загубите идентичността си с присъединяването си към ЕС, имаме нужда един от друг, заедно сме по-силни, обобщи Борел.

Българите в конституцията 

Готови сме бързо да свикаме втора конференция (заседание за продължаване на преговорите - бел. кор.), след като Северна Македония изпълни поетото задължение за промяна на конституцията, посочи чешкият външен министър Ян Липавски от името на ЕС. Отбелязваме нуждата от добросъвестно прилагане на двустранните споразумения с Гърция и България, добави той. Липавски приветства подписания двустранен протокол в София по-рано този месец и го определи като важна стъпка и част от процеса на присъединяване.

Опозицията в Северна Македония сведе българите до 750 семейства

Еврокомисарят по съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей заяви, че промяна на конституцията на Северна Македония за допълнително укрепване на основните права автоматично ще доведе до пълно откриване на преговорите с нова конференция. Разчитам на Северна Македония да ускори усилията, за да отговори изцяло на изискванията за присъединяване, добави той. Вархей съобщи, че още днес започва оценката на Европейската комисия за готовността на страната от законодателна гледна точка, предаде БТА.

Ковачевски: „Македонският език“ ще стане официален в ЕС

Македонският премиер Димитър Ковачевски определи днешния ден като „дългоочакван и заслужен“. Сбъдва се мечтата на поколения, допълни той. „Взехме държавнически решения за бъдещето на нашите деца. Пътят до Брюксел беше дълъг. Уважаваме съседите си и нямаме открити въпроси с тях, готови сме да подобрим добросъседството с добросъвестно прилагане на споразуменията с Гърция и България. Очакваме същото от нашите съседи“, заяви Ковачевски. Той изрази очакване неговата страна да бъде готова за присъединяване към ЕС до края на това десетилетие.

МВнР: Не признаваме „македонския език“

Премиерът Ковачевски изрази искрена благодарност за подкрепата от страна на ЕС. „Полека, но сигурно се сближаваме с европейското семейство. За нас е важно, че „македонският език“ ще бъде ползван без допълнителни условия и ще стане официален в ЕС. Това е най-голямото достижение и най-големият успех“, обобщи той. „Мястото ни е в ЕС. Очаквам да дадем пример за най-бързо присъединяване към ЕС, както се присъединихме към НАТО“, добави той.

Рама: В Албания спорим за всичко, но сме убедени в ЕС 

Албанският премиер Еди Рама изрази най-голяма благодарност към председателя на ЕК. Нямаше да бъдем тук без изключителните усилия на френския президент Еманюел Макрон и неговия екип, отбеляза Рама.

Трудно е да повярвам, че това се случва, заяви в своето слово албанският премиер Еди Рама. От известно време не вярвахме, че това изобщо ще се случи, добави той. Щастлив съм, не съм вярвал, че в тази сграда ще изпитам щастие, посочи Рама, който говори пред Съвета на ЕС в сграда „Европа“ в Брюксел, известна с продължителните и напрегнати заседания на Европейския съвет.

В Албания спорим за всичко, но в едно сме убедени - че ЕС е без алтернатива, той е мечта, предизвикателство, мисия и съдба“, обобщи Еди Рама. За първи път правим свободен избор към кой съюз да принадлежим. Това е само краят на началото, посочи той. Рама отбеляза, че за първи път в историята на неговата страна за правосъдието няма недосегаеми и отчете, че Тирана прилага изцяло външната политика на ЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама