Вашингтон съветвали Херо Мустафа да не повдига темата за корупцията у нас

15:04, 19 юли 22 / Политика 25 2613 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

85% от фирмите, които са на българския пазар смятат, че у нас корупцията е широко разпространена. За резултата от проучването на „Евробарометър“ съобщи посланикът на САЩ в България Херо Мустафа. Тя взе участие в конференция за борба с уязвимостта към корупцията на общинско ниво, организирана от Международния републикански институт, събрал експерти от България и чужбина, както и представители на местната власт.

Байдън сменя Херо Мустафа

По думите ѝ в последните години българите излязоха на улицата, поискаха върховенство на закона, показаха, че искат нов подход и че ще търсят отговорност от политическите си лидери, независимо кои са те и от кой политически спектър са. Херо Мустафа вярва във всеобщото желание за едно честно и отговорно управление, което да води България в правилната посока.

В края на 3-годишния си мандат посланикът на САЩ в България Херо Мустафа си тръгва оптимист за борбата с корупцията в страната ни. Тя сподели, че в началото на мандата си е била посъветвана от Вашингтон да не повдига темата с корупцията, защото това щяло да я направи непопулярна.

Херо Мустафа: България ще остане важен съюзник на САЩ

Реших обаче, че това е една сфера, в която е много важно да се концентрираме. Още повече, защото България има какво да направи в тази сфера. Корупцията забавя потенциала на България, казвам го като партньор и приятел. Не е приятно по този показател България да се класира на последно място в Европейския съюз. През мандата си съм имала множество оплаквания за корупция, както и от огромни американски концерни, така и от малки български фирми, коментира тя, цитирана от БНТ.

Като ключов пример от страна на САЩ за борба с корупцията на местно ниво Херо Мустафа даде поставянето на българи в санкционния списък Магнитски.

Според нея решението на проблема с корупцията може да дойде единствено от българските политици, като САЩ могат само да бъдат партньори в тази борба.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама