Киев създава комисия за контрол на оръжията от съюзниците

08:11, 20 юли 22 25 1472 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Началникът на вътрешното разузнаване и главният прокурор на Украйна са освободени след гласуване в парламента. Това става два дни след като президентът Володимир Зеленски ги отстрани от длъжност заради неуспехите им в борбата с руския шпионаж, предаде Ройтерс.

Уволнението на Иван Баканов от Службата за сигурност на Украйна (ССУ) беше одобрено с голямо мозинство. По-късно Зеленски обяви, че е уволнил още един от заместник-ръководителите на Службата. Във вечерното си видеообръщение украинският президент съобщи, че е назначил петима нови регионални директори.

Зеленски уволни десетки служители на Службата за сигурност

Зеленски каза още, че в парламента ще бъде създадена специална комисия за контрол по използването на оръжията, предоставени от съюзниците на Киев. В нея ще влизат представители на всички парламентарни сили. 

„Искам да изтъкна, че няма и не може да има каквото и да е съмнение за претенции към страната ни по тази тема. Партньорите ни са изцяло информирани за начина, по който използваме предоставеното въоръжение. Създаваме комисията, за да сложим край на манипулациите на руските пропагандатори и на техните помагачи в Украйна“.

Първата дама на Украйна Олена Зеленска ще направи днес изказване пред американския Конгрес. Тя беше посрещната в Белия дом с букет цветя от президента Джо Байдън и с прегръдка от съпругата му Джил Байдън. Зеленска е на посещение в САЩ в търсене на допълнителна подкрепа и хуманитарна помощ за Украйна, предаде БНР. 

От Киев съпругът ѝ - Володимир Зеленски, заяви, че изказването ѝ пред Конгреса ще е важно и той „силно вярва“, че „ще бъде чуто от хората, които отговарят за вземането на решенията във САЩ“.

Москва не вижда желание у Киев за мир 

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Москва не е видяла желание от страна на Украйна да изпълни условията за предварително мирно споразумение, което по неговите думи е било договорено през март, предаде Ройтерс.

Той каза още, че Западът трябва да премахне ограниченията върху износа на руско зърно, ако иска да подобри ситуацията на международните пазари на храни.

Коментарът беше направен пред журналисти в Техеран, където Путин е на работно посещение и участва в среща с президентите на Турция и Иран. Руският лидер каза още, че газовият гигант „Газпром“ ще изпълни всичките си задължения „изцяло“. „Газпром“ винаги е изпълнявал, изпълнява и е готов да изпълнява своите ангажименти", заяви Владимир Путин.

ЕС добавя още 500 млн. евро за въоръжаване на Украйна

В Техеран Путин каза още, че Русия, Иран и Турция са се ангажирали да продължат усилията си за „нормализация“ в Сирия. Страните ще продължат консултациите като смятат, че сирийският конфликт не може да бъде разрешен с военни средства, предаде агенция ТАСС.

В съвместно изявление на тримата лидери се казва, че решение може да има само в рамките на политически процес, под ръководството и със съдействието на ООН.  И трите държави са поискали  силите на САЩ  да напуснат територията на Сирия.

САЩ: Русия планира да анексира още украински земи

Русия планира да анексира още украински територии, използвайки „сценарий“, подобен на този при превземането на Крим, твърдят от Вашингтон. Позовавайки се на данни от американското разузнаване, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че Русия вече полага основите за анексиране.

Окупираните региони на Украйна могат да проведат „фалшиви“ референдуми за присъединяване към Русия още през септември, каза той.

Искаме да изясним това на американския народ“, заяви Кърби пред репортери. „Никой не се заблуждава относно това. (Руският президент Владимир Путин) изтупва от праха инструкцията от 2014 година“. 

Той обвини Русия, че поставя нелегитимни проруски служители да управляват окупираните региони на Украйна с цел организиране на референдуми за присъединяване към Русия. Резултатите от гласуванията ще бъдат използвани от Русия, „за да се опита да претендира за анексиране на суверенна украинска територия“, заяви Кърби. Русия вече е назначила свои регионални и местни служители в окупираните от нея части на Украйна.

Зеленски: Руското общество ще бъде увредено за десетилетия заради войната

Крим беше анексиран от Русия през 2014 г. след набързо организиран референдум - смятан за незаконен от международната общност, на който гласоподавателите избраха да се присъединят към Русия. Много привърженици на Киев бойкотираха гласуването, а предизборната кампания не беше нито свободна, нито честна.

Подобни гласувания, проведени в други части на Украйна, почти сигурно ще доведат до подобна ситуация, като всякаква опозиция срещу присъединяването към Русия ще бъде потисната.

Според Кърби районите, които Москва се готви да анексира са Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск.

Киев: Украйна трябва да спечели войната преди зимата

Украйна трябва да спечели войната си с Русия преди зимата, заяви днес началникът на президентския щаб Андрий Ермак.

„За нас е много важно да не навлизаме във война през зимата. След зимата, когато руснаците ще имат повече време да се закрепят, със сигурност ще бъде по-трудно. За нас е много важно да не им даваме тази възможност", заяви Ермак пред украинския седмичник „Ново време“.

Той повтори мнението на Киев, че западните съюзници на Украйна трябва да я снабдяват с повече оръжия, и заяви, че разчита на многомилиардните обещания за помощ от САЩ под формата на оръжие и икономическа подкрепа, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. 

Подписаният през май от президента на САЩ Джо Байдън пакет от закони за заем и лизинг за отбранителната политика на Украйна, целящ да ускори тази подкрепа, трябва да започне да действа с пълна сила от следващия месец.

Нашата цел е победата“, каза Ермак. Той заяви, че всички текущи преговори с Русия се въртят само около това как да се изнася украинско зърно от блокираните пристанища - а не как да се сложи край на конфликта след нахлуването на Русия през февруари.

„Тези преговори се провеждат на ниво военно министерство и министерство на външните работи... с посредничеството на ООН“, посочи Ермак. „Аз съм във връзка с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, не общувам с руснаците“, подчерта той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама