Хърватия започна да сече евромонети

09:50, 20 юли 22 / Свят 25 1517 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Хърватия се готви за предстоящото въвеждане на евро валута в страната от 1 януари 2023 г. Монетният двор официално започна сеченето на евро монети.

ЕК: България не е готова за еврото, но Хърватия е

През оставащите малко над 5 месеца страната трябва да завърши всички логистични дейности и подготовка за замяната на хърватската куна с еврото, което включва сеченето на монети, както и закупуването на банкноти от Хърватската народна банка в съгласие с централните банки на други държави-членки на ЕС.

На монетата от 2 евро ще има карта на Хърватия, а на монетата от 1 евро – стилизирана бяла златка (на хърватски куна). На монетите от 50, 20 и 10 цента ще е изобразен ученият и изобретател Никола Тесла. Монетите от 5, 2 и 1 цент ще имат буквите ХР на глаголица. В ръба на монетата от 2 евро пише „О, красива, о, скъпа, о, сладка свобода“ – известните стихове на поета Иван Гундулич.

Сърбия и Хърватия в спор за Никола Тесла

Това са все мотиви, които са възприети, представят нашата държавност, нашата история, нашата парична традиция, нашата разпознаваемост и култура, каза хърватския премиер Андрей Пленкович, цитиран от БТА.

Пленкович обяви, че за всички дейности, които ще последват, ще бъдат осигурени достатъчно средства за банките, пощите и финансовата агенция в срок преди 1 януари.

Трябва да се погрижим за един милиард и 100 милиона монети и 500 милиона отделни банкноти. Толкова банкноти представляват колона с височина 50 километра, а монетите тежат колкото 120 трамвая. В Хърватия няма склад, който да ги побере за съхранение. Трябва да се договорим с армията за изграждане на хангари на техен терен. Първо там ще се складират стари монети, а по-късно и военно оборудване", заяви Борис Вуйчич - управител на Хърватската национална банка, цитиран от БНТ.

От 1 януари ще има двуседмичен преход с едновременно използване на куни и евро, така че когато някой плаща в куни в магазина, рестото им ще бъде в евро.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама