Ердоган изнерви Путин в Техеран

10:38, 20 юли 22 / Свят 25 4130 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изнерви руския си колега Владимир Путин, като го накара да го чака за общата протоколна снимка.

Путин беше в Техеран за три кръга двустранни преговори и среща на върха на „тройката“ от държави-гаранти за уреждане на сирийския въпрос в рамките на форма́та от Астана. Това е първото му пътуване извън постсъветското пространство, откакто започна войната в Украйна на 24 февруари.

Визитата започна с двустранна среща с президента на Иран Ебрахим Раиси. След това имаше разговори с духовния лидер на Иран Али Хаменей и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. По познатия си маниер Путин се държи на значителна дистанция от своите събеседници, което се обяснява с притеснение да не прихване зараза, пише „Сега“.

Путин поиска да се смекчат санкциите срещу Русия, за да се разблокира експортът на украинско зърно. Той отбеляза приноса на Ердоган по този въпрос - Турция бе домакин на преговорите под егидата на ООН. „Но още от самото начало ние казахме, че ние ще съдействаме за износа на украинско зърно, но и всички ограничения, свързани с възможните доставки на руско зърно, трябва да бъдат снети”, посочи Путин.

ЕС задължи България да забрани „Нощните вълци“

Вчера „Ройтерс” съобщи, че ЕС смята да размрази парите на някои руски банки за транзакции, свързани с продоволствието. Сред банките са ВТБ, Совкомбанк и др. Миналата седмица пък ЕК предложи да се прецизират санкциите срещу Русия, „за да не са насочени по никакъв начин срещу селскостопанската продукция”. Много държави са застрашени от глад, тъй като Русия и Украйна са сред най-големите износители на зърно.

Пускането на „Северен поток 2“ е един от начините за увеличаване на доставките на руски газ за Европа, въпреки че половината от капацитета на газопровода вече е запазен за вътрешно руско потребление, каза още руският президент Владимир Путин.

„Имаме още един готов маршрут - това е „Северен поток 2“, който може да бъде пуснат“, каза Путин, визирайки начините за решаване на енергийната криза в Европа.

Той обаче отбеляза, че в момента има „проблеми“ с тази доставка. „Преди месец и половина-два в разговор с канцлера [на Германия Олаф Шолц] обсъдихме тази тема, повдигнах този въпрос, казах, че „Газпром“ е резервирал капацитет, създал го е и трябва да направи нещо по въпроса, не може да виси във въздуха безкрайно дълго“, каза Путин. Според него германският канцлер е отговорил, че има по-важни въпроси. „Е, трябваше да го предупредя, че тогава ще отнемем половината от обема, предназначен за „Северен поток 2“, за вътрешно потребление и преработка. А „Газпром“ вече го направи, така че дори ако утре пуснем „Северен поток 2“, той няма да бъде 55 милиарда кубически метра годишно, а точно половината“, подчерта руският лидер.

Вечерта лидерите на Русия, Иран и Турция се срещнаха като гаранти за сирийското урегулиране.  Форма́тът от Астана за политическо уреждане на конфликта в Сирия бе иницииран от Русия, Иран и Турция, които действаха и като гаранти за мирното урегулиране на сирийския конфликт. В преговорите, които започнаха в казахстанската столица Астана през януари 2017 г., участваха представители на официален Дамаск и делегацията на сирийската опозиция. Въпреки преименуването на Астана на Нур Султан през 2019 г., името на форма́та остана същото.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама