ГЕРБ заплаши с война, ако Рашков е шеф на КПКОНПИ

11:35, 20 юли 22 / Политика 25 2870 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Макар ГЕРБ да не са включени в консултациите на третия мандат, днес те поставиха ултиматум на БСП да не се съгласяват с условията на „Продължаваме промяната“, за да има правителство. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова дори се закани чрез декларация от парламентарната трибуна, че ако настоящият министър на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков бъде избран за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), това ще означава война с ГЕРБ.

Припомняме, че вчера от Продължаваме промяната посочиха като условие да участват в коалиционното управление именно избирането на Бойко Рашков и приемането на антикорупционното законодателство.

Искаме да знаете, че ако се поддадете на този политически рекет и ако, за да запазите за няколко месеца позициите си в няколко министерства, се съгласите с това назначение, вие ни обявявате директна война. Единствената цел на назначаването на Бойко Рашков е да бъде продължен систематичният опит за ликвидиране на политическа партия ГЕРБ. Няма друго обяснение. Ако направите това ще обявите война не само на най-голямата опозиционна партия, но едновременно с това ще обявите война на правораздавателната система, на гражданското общество и на гражданския мир в България“, изтъкна Атанасова, цитирана от пресцентъра на партията.

Нинова каза кой ще е приоритетът при преговорите за правителство

Тя подчерта, че ГЕРБ не може да си представи, че уважавана стара партия като БСП ще бъде толкова късогледа и заслепена от злоба и жажда за реванш. „Вие много добре знаете какъв е смисълът на това ултимативно искане от страна на вашия коалиционен партньор ПП. И то искане Бойко Рашков да бъде назначен за шеф на КПКОНПИ веднага, преди изобщо да се води разговорът за бъдещото правителство. Бойко Рашков упражни терор върху избирателите в предишните две изборни кампании. Бойко Рашков извърши незаконни арести на лидери на опозицията, обявени от българския съд за незаконни. Бойко Рашков се превърна в символ на милиционерския произвол и антидемократичен терор, който Кирил, Асен и компания се опитват да установят в България, и то в 21-ви век. Вие много добре знаете какво означава искането на Кирил и Асен да им назначите Бойко Рашков за тяхна персонална бухалка и за техен персонален велик инквизитор“, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ.

22 закона или 22 мини

Атанасова поиска от левицата да предоставят справка кои са 22-та закона, които трябва да бъдат приети от Народното събрание, за да се задейства Планът за възстановяване и устойчивост и на какъв етап се намира работата върху всеки един от тези 22 закона и кой отговаря за изготвянето на законопроектите. Според нея правителството на Кирил Петков е заложило не 22, а много повече мини и е направило плана неизпълним.

Ще видите, че правителството на Кирил Петков не просто е изготвило лош план, но самото то е направило този план неизпълним. Ще видите, че правителството на Кирил Петков не желае тези пари да влязат в българската икономика, защото ако желаеше, нямаше да ги обвързва с изпълнението на неизпълними условия, като например условието българското Народно събрание да обещае, че ще приема закони на килограм, които не просто не е чело, но които даже още не са написани. Това, колеги от БСП, вие знаете, че е издевателство върху правовия ред и законодателния процес. Ако изготвите справката и ни я представите, вие ще видите, че правителството на Кирил Петков е имало много ясното намерение средствата по Плана да не бъдат получени, с което българският народ да бъде обречен да търпи загуби. Да бъде обречен на бедност“, каза тя. 

БСП смята, че ГЕРБ са се самозабравили

В отговор на декларацията и в нарушение на правилника председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски отговори на Атанасова, че ГЕРБ са се самозабравили. „Всякакви декларации съм слушал, но декларации с ултиматум от една към друга парламентарна група, това не се е случвало досега“. Той заяви, че е взел думата, за да отговори на глупостите на ГЕРБ, и добави, че БСП знае много добре какво предлага.

Вие много добре знаете какво значи Бойко Рашков шеф на КПКОНПИ, затова беше тази безсмислена декларация, изтъкна той, но не успя да продължи с изявлението си, тъй като председателят на парламента Мирослав Иванов му отне думата, предаде „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:20, 20 юли 22

Изглежда много се стрхуват

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама