В България вече ще се рециклират стари матраци

15:51, 20 юли 22 25 2382 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За първи път в България стартира проект за повторна употреба и рециклиране на употребявани спални матраци.

До 30 000 матрака ще бъдат рециклирани за пет години по проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци. Целта е да сведе до минимум натрупването на използвани матраци в депата за битови отпадъци. Това обявиха от „Биоком“ ЕООД, дружеството е бенефициент по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“.

Около 350 000 стари матрака заемат място в депата за смесени битови отпадъци в България всяка година, като разлагането им може да отнеме стотици години. Този вид едрогабаритни отпадъци може да бъде намален чрез повторно използване след обработка и рециклиране на някои от съставните им материали, обясни ръководителят на проекта Мариела Начева, цитирана от БТА. Става въпрос за продукти, които са напълно годни за рециклиране и със сигурност подходящи за повторна употреба. Съставните им части могат да бъдат градивни за вторичен продукт – изолационен строителен материал и други.

Площадката ще бъде изградена в село Петърч и ще поеме матраците от Столичната община и областите Кюстендил, Перник и Благоевград. Причината е относителната близост до избраната площадка. В този район има големи туристически центрове, които генерират много отпадък, каза Начева. Тя добави, че към момента в България не се вземат мерки за управление на този вид битов отпадък.

Потенциалните контрагенти, които ще осигуряват този вид отпадъци, са представители на туристическия бизнес, болници, общежития, както и магазинната мрежа – хипермаркетите, където се предлага спално обзавеждане, където пък се предвижда възможността да се извършва подмяна на матраците при закупуване на нови.

Негодните за повторна употреба матраци ще бъдат разкопмплектовани, като материалите, които не могат да се използват, ще се насочват към контейнер за депониране. Около 15-16 % ще подлежат на депониране. Останалата част компоненти могат да бъдат рециклирани.

Важно условие за рециклирането на матраците е да не се оставят до контейнерите за битов отпадък, защото така се излагат на климатични условия, които пречат на последващата им преработка, предаде БНР.

Желаещите да рециклират стария си матрак е най-добре или сами да го извозят до площадката за рециклиране, или да се свържат с доставчик на услугата по извозване на матраци.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама