Работодатели искат по-кратка или никаква карантина за ковид контактните

11:45, 21 юли 22 25 3037 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Работодатели искат карантината за контактни с боледуващи от COVID-19 да бъде намалена или премахната, ако самите те нямат симптоми. Това обяви изпълнителният директор на Aсоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

Той посочи, че миналата година болничните за коронавирус са били двойно повече в сравнение с предходната година и са достигнали 370 хиляди. По думите му за тях са взети сумарно почти 19 млн. платени дни и за тях са платени почти 800 млн. лева.

Всеки четвърти тестван е с COVID-19

Данните за първото тримесечие на тази година също бележат ръст при болничните заради коронавирус - те са 3 пъти повече в сравнение с първото тримесечие на 2021, като за близо 6 млн. работни дни са  платени малко над 266 млн лв. По думите му ако тази тенденция продължи, би означавало, че работодателите и предприятията ще платят над 150 млн. лева заради временна нетрудоспособност. 

„Това  е прекомерна и непосилна тежест за българските предприятия и ние настояваме за ясни правила и протокол за действие при установяване на заболели лица“, каза Добрин Иванов в ефира на Нова нюз.

В изнесените данни влизат само болните, взели болничен заради вируса, а не тези, които са взели болничен вследствие на това, че са били контактни. За контактните към този момент карантината е 7 дни, а за болните – 10.

„При масова пандемия всеки е възможно в ежедневните си контакти да е бил контактен на заболял. Това означава, че има случаи, в които хора влизат от карантина в карантина и изобщо не полагат труд на работното си място“, посочи Иванов. По думите му това трябва да се съобрази с мерки, които ограничават контактите, като дистанционна работа при възможност.

Работодателите искат и преразглеждане на мярката, въведена през 2010 г., предприятията да заплащат първите три дни за всеки болничен. Според Иванов тях тази мярка трябва да се поеме от държавата. Тя би струвала на бюджета около 200 млн. лева годишно, пресметна той, като каза, че това бюджетът може да си го позволи, а ефектът ще е много голям.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама