Станислав Тодоров: Решенията за тока, газа и парното са валидни

15:25, 21 юли 22 25 2249 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Всички ценови решенията за тока, газа и парното са валидни и няма да бъдат отменени. Това обяви шефът на енергийния регулатор Станислав Тодоров, след като по-рано днес Конституционният съд заличи избора му на поста за неконституционен. Решението на КС „отваря вратата“ и за оспорване на решения на КЕВР, в които гласът на Тодоров е бил решаващ.

Всички решения на КЕВР – за електричеството, за газа и за топлинната енергия, са взети от тук присъстващите единодушно, моят глас не е имал значение. Българските потребители могат да бъдат спокойни що се отнася за цените за следващите 12 месеца, обяви самият Тодоров на извънредна пресконференция.

Той увери, че цените на тока от юли, които предвиждат увеличение от 3%, докато в Европа е 50%, остават валидни. Относно газа, Тодоров заяви: От този момент нататък България не зависи само от един доставчик и от една тръба. За топлинната енергия всички знаете за шокиращите изявление за ръст от до 300%. КЕВР спря и субсидиите на ВЕИ производителите и ги насочи към потребителите.

Относно разпоредената проверка на столичната „Топлофикация”, той съобщи, че дълговете ѝ са еквивалентни на 1/3 на газовото хранилище в Чирен. Заповедта за проверката обаче става невалидна с решението на КС, стана ясно от думите на Тодоров.

КЕВР спира работа

Ефективно с днешното решение на Конституционния съд КЕВР буквално спира работа, заяви той.

В условията на криза най-разрушителното за една държава е да остане без ръководители на своите институции. Моята молба към българските народни представители е незабавно да стартират процедура за избор на председател на КЕВР, така че каквото и да се случи с правителството и 47-ото НС, КЕВР да може да управлява непредвидимите обстоятелства, които ще се случват тепърва, призова Станислав Тодоров, цитиран от БГНЕС. Той заяви, че и изплащането на заплати на служителите също е поставено под въпрос.

Тодоров информира, че ще освободи поста, когато решението на КС влезе в сила. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:38, 21 юли 22

Много, много слаба ни е Конституцията, както и парламентарната република. Що за правен абсурд, тръгнала процедура, стар и нов закон. Иван Иванов стоя шеф на КЕВР, без мандат, обаче решенията му са конституционни, дали?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама