Гешев: Корупция? Не мога да си обясня защо задавате този въпрос

16:51, 21 юли 22 / Политика 25 2679 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главният прокурор Иван Гешев дойде в парламента за изслушване от правната комисия „по повод прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи“. Депутатите от всички парламентарни групи имаха право на по два въпроса към Гешев.

Зам.-шефът на парламента Мирослав Иванов („Продължаваме промяната“) попита Гешев защо няма наказателно преследване за корупция по високите етажи на властта.

ЕК с нов доклад и все същите критики - иска осъдени за корупция в България

„Това не отговаря на истината, интересна политическа теза, не намира подкрепа в конкретни статистически данни. Не мога да си обясня защо задавате този въпрос. Ще ви отговоря с конкретни данни“, каза Гешев, цитиран от „Клуб Z”.

Преди да отговори на въпроса обаче той изтъкна: „Аз, освен всичко друго, съм и главен прокурор, имам и други задължения“. Коментарът му бе по повод факта, че е привикан на изслушване  - възможност, която фигурира в правилника на парламента и е потвърдена с решение на Конституционния съд. След това Гешев започна да говори по други теми, преди да мине към въпроса.

„Наказателният ни кодекс е от 1968 г., той е неефективно оръжие в борбата с престъпността. Не може с неефективно оръжие да постигаш ефективни цели“каза Гешев по темата защо няма присъди за корупция. Според него неправителствените организации, които твърдят, че няма присъди за корупция, грешат и това не отговаря на истината. Гешев не разполагал с информация каква методология използват тези организации.

7 души на високи нива в държавата са разследвани

Според Гешев 343-ма са осъдени, 38 са оправдани през миналата година за корупция. Той посочи, че е бил осъден и депутат от ГЕРБ. Вярно, с условна присъда", призна Гешев.

Той все пак не отрече факта, че в обществото има усещане, че това е недостатъчно. За пореден път изтъкна, че прокуратурата постига 97% осъдителни присъди.

Специализираната прокуратура за миналата година е предала на съд 66 души за корупционни престъпления. Сред тях са били и министър и зам.-министър. Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция, посочи Гешев.

Той обвини МВР, че през последната година не е подало нито един сигнал до прокуратурата за лице, което е от действащото управление. „Борбата с корупцията е проблем на цялата държава. Прокуратурата не разкрива престъпления. Нямам спомен тази година МВР да е докладвало на прокуратурата установен от тях случай на корупция. Изпълнителната власт трябва да разкрива корупция по високите етажи на властта. Корупцията е във властта“, сподели още размишления той.

Главният прокурор обясни, че големият брой оправдателните присъди не са вина на прокуратурата. „Прокуратурата внася обвинителните актове. Може би е добре да изслушате председателя на Върховния касационен съд", коментира Гешев.

Нямам личен интерес да проверявам Пеевски

Главният прокурор Иван Гешев отказа да отговори дали има образувано досъдебни производства срещу депутата Делян Пеевски и бившия член на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, които бяха санкционирани по закона „Магнитски“ преди една година. По време на изслушването си днес в парламентарната правна комисия той беше попитан от депутата от ДБ Атанас Славов какво се случва с преписките по отношение на Пеевски и Желязков.

Годината на „Магнитски“ – нулева за разследване на корупция по високите етажи

„Магнитски“ е политически и административен инстумент и не е задължително да води до наказателно-правен ефект. На вас ви е ясно, че според европейските правила действия на санкции на страни извън ЕС са неприложими“, посочи Гешев. „Българският главен прокурор и аз нямам личен интерес към депутата Пеевски, за да проверявам“, добави главният прокурор, цитиран от „Сега. По негови думи въпросните преписки са изпратени на спецпрокуратурата и там или е образувано дело, или те са прекратени.

 

Единствен светъл лъч на нормалност

„Единствен светъл лъч на нормалност". Това казал на Гешев случаен човек на улицата по отношение на прокуратурата, обяви той на депутатите. 

Главният прокурор изтъкна и че специализираната прокуратура, която бе закрита от парламента, също е образувала досъдебни производства включително срещу действащ министър и зам.-министър. Според Гешев закриването на специализираните съд и прокуратура можело да има ефект на амнистия, но за това държавното обвинение нямало как да носи отговорност. Специализираната прокуратура е разследвала 66 човека за корупция, по данни на Гешев.

Да не се връщаме в детството и да си говорим за джуджета и други приказни герои

 

В реплика Иванов посочи случаите за „кюлчета, апартаменти, пари в чували, 8 джуджета“, по които няма никакво развитие. „Тези скандали тлеят и обществото не може да намери отговор. Десетки са тези скандали за последните години. Търсим справедливост. Задължение на прокуратурата е да възлага на полицията. Не ни трябват 120 тома, десетки случаи, трябва ни информация какво се случва с важните случаи, защо няма повдигнати обвинения и осъдителни присъди“, каза Иванов.

Цветан Енчев (ДПС) и Бранимир Балачев (ГЕРБ) веднага упрекнаха Иванов, че нарушава добрия тон и се изказва от името на цялото общество.

„Не е работа на главния прокурор да участва в политически изяви. Голяма част от това, което казвате, просто не е вярно. Политически коментар беше това. Да не се връщаме в детските си години и за приказки да си говорим - джуджета и други приказни герои“, каза Гешев.

Крум Зарков (БСП) поиска да отговори на внушенията на Гешев, че депутатите нищо не разбират.

Дани Каназирева (ГЕРБ) също каза, че може да попита Гешев има ли опънат чадър на Кирил Петков по повод случаи като декларацията му за гражданство, меморандума с „Джемкорп“ и др.

Зарков попита кога гражданите ще имат такова доверие в прокуратурата, че когато тя каже „тези снимки са истински“ или „тези снимки са фалшиви“, това няма да се подлага на съмнение. Той очевидно намекваше за прочутите снимки с кюлчетата в спалнята на Бойко Борисов. Зарков попита още кога Гешев ще признае, че и прокуратурата е виновна за нещо, а не само да прехвърля отговорността на други институции.

Гешев отговори, че много политици говорят колко е лоша прокуратурата и се надяват с това да си вдигнат рейтинга. Допълни, че знае какви са проблемите на прокуратурата.

„Сериозни хора, със сериозни възможности, които могат да ангажират сериозни адвокати и политически лица в тяхна защита“.Така Гешев отговори за 3-те процента неуспех на прокуратурата по отношение на осъдителни присъди. Според него това са делата с най-голям материален интерес и точно при тях дефектите на законодателството се усещат най-много.

„Доверието се изгражда от всички институции. Ние правим всичко възможно да сме максимално открити. За това някои политици внасят искане за отстраняването ми. Правим всичко възможно да изграждаме доверие в българската съдебна власт. Не може постоянно и необосновано да се атакува съдебната власт и да очакваме, че ще има огромно доверие в съдебната власт. Бих посочил и други институции с по-ниско доверие“, каза още Гешев.

Зарков отговори, че българското законодателство, с всичките му несъвършенства е едно е също „и за малкия, и за големия“. И е проблем на системата това, че хора с политически контакти се измъкват.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама