Петков обсъди в Баку допълнителни доставки на азерски газ

14:07, 22 юли 22 / Политика 25 2351 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министър-председателят Кирил Петков обсъди с президента на Азербайджан Илхам Алиев възможността за доставката на допълнителни количества азерски газ в България, извън тези, които вече са определени във връзка с новия интерконектор Гърция-България.

Министрите на енергетиката на двете страни ще обсъдят подробностите по евентуални нови доставки, стана ясно по време на разговорите между българския премиер и президента на Азербайджан, съобщиха от правителствената пресслужба. 

 

Преди броени дни Азербайджан и Европейската комисия подписаха меморандум за разбирателство в газовата сфера, който предвижда удвояване на доставките на азерски газ за Европа по Южния газов коридор от сегашните 10 млрд. куб. м на 20 млрд. до 2027 г. Още от следващата година очакванията са вносът на каспийски газ за Европа да се вдигне от сегашните 8 млрд. куб. м на 12 млрд. куб. м. Ще се работи за използване на офшорния потенциал на Азербайджан за производство на електроенергия от възобновяеми източници, а Баку ще се включи към Глобалното обещание за намаляване на метановите емисии, припомня Mediapool.

„Застанахте до България, когато имаше нужда“

Стратегическото партньорство между България и Азербайджан да продължи да се развива с фокус върху разширяването на енергийните и транспортните отношения. Върху това се обединиха по-рано премиерът в оставка Кирил Петков и президента на Азербайджан Илхам Алиев по време на срещата им в Баку..

„Разглеждаме Азербайджан като важен партньор за диверсификацията на доставките на природен газ и за повишаване на енергийната сигурност в Източна и Югоизточна Европа“, е подчертал Кирил Петков.

„Застанахте до България, когато имаше нужда. България също ще бъде до вас“, е посочил още той, цитиран от пресслужбата на азербайджанския президент, пише „Свободна Европа“.

След като доставките за България на газ от Русия бяха спрени едностранно от „Газпром“ в края на април, Кирил Петков съобщи, че страната ще разчита на завършването на газовия интерконектор Гърция-България (IGB), за да намали зависимостта си от руския газ. По него трябва да се транспортира именно газ от Азербайджан. Очаква се той да е в размер от 1 млрд. куб. метра годишно.

Интерконекторът беше открит в началото на този месец, като на церемонията по приключване на строителството присъстваше и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. Тогава той каза, че до края на годината България ще получи 430 млн. куб. метра азерски газ.

Въвеждането в търговска експлоатация на газовия интерконектор предстои да се реализира след приключване на задължителните административни процедури. Дотогава България ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

България ще открие почетно консулство в Азербайджан

В рамките на посещението си в Баку в петък премиерът Кирил Петков е провел среща с представители на азербайджанския бизнес, които имат търговски отношения с български фирми. По време на разговорите министър-председателят е бил запознат с проектите им. Отбелязано е, че търговският оборот между двете страни може да бъде увеличен, като нови възможности има в износа на химически торове от региона на Каспийско море и във вноса на храни и козметика от етерични масла от България.

Представителите на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата са благодарили на Кирил Петков за подкрепата за назначаване на почетен консул на България, който да подпомогне връзките между фирмите в двете страни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама