Всички спецсъдии бяха преназначени във възлови съдилища в София

14:55, 22 юли 22 / Политика 25 1601 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След няколкочасови дебати, спорове и гласувания съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи спецсъдиите от двете закрити съдилища. Очаквано повечето от тях останаха в София и то във възловите Софийски градски съд (СГС) и Софийския апелативен съд (САС).

Всичките 10 съдии от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) поискаха и бяха преназначени в Софийския апелативен съд - председателят Георги Ушев, заместникът му Веселина Вълева, както и съдиите Венелин Иванов, Галя Георгиева, Даниела Врачева, Даниела Росенова, Красимира Райчева, Красимира Костова, Магдалена Лазарова и Румяна Илиева.

От Специализирания наказателен съд (СНС) половината от тях бяха преместени в Софийския градски съд, осем – в административните съдилища и двама в Окръжен съд-София. Цялото ръководство на СНС – председателят Мариета Райкова, заместниците ѝ Виржиния Петрова, Пенка Велинова и Пламен Панайотов бяха преместени в Административен съд София-град, предаде „Сега“.

Докато преди няколко месеца депутатите обсъждаха дали да закрият спецправосъдието, магистратите обвиняваха политиците, че ги изселват от София, че тези, които дойдоха от други градове, за да станат спецмагистрати преди 10 години, вече са се устроили в столицата и т.н. Сега на практика всички бяха оставени в столицата и то на най-възлови места.

Всички магистрати трябва да довършат делата си с присъда в спецсъда. Председателите и заместниците им ще получават заплати в размер на редови магистрати в спецсъдилищата.

Другата седмица прокурорската колегия ще решава за преместването на спецпрокурорите.

Закриването на спеца е амнистия по над 800 дела

Спецправосъдието беше закрито, защото работи, обяви на извънреденбрифинг главният прокурор Иван Гешев. Той изтъкна, че спецструктурите работят вече повече от 10 години и са направили много за България и гражданите по отношение на борбата с организираната престъпност.По думите му благодарение на тези структури е било преустановено наблюдението на България по Механизма за сътрудничество и оценка по направление организирана престъпност.

Според обвинител номер едно съществуването на специализираните съд и прокуратура са притеснили хора с голям финансов ресурс и лица от обществения живот. Той изрази загриженост, че закриването на спецправосъдието ще има сериозни последици. По думите му закриването е равносилно на амнистия за обвиняемите по над 800 производства.

КС поряза Гешев и за закриването на спецправосъдието

"Решил си, че ще закриваш съд. Направи го така, че да се запазят досегашните разследвания. Направи го разумно, консултирай се с хора, които разбират. Не го прави неграмотно за 2 седмици. Последиците ще са амнистия за много лица, заподозрени в сериозни престъпления", добави Гешев, цитиран от news.bg.

Главния прокурор бе категоричен, че след закриването на спецправосъдието ще има ръст на престъпността.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама