Какво е правил Тръмп по време на щурма на Капитолия?

15:30, 22 юли 22 / Свят 25 1681 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият американски президент Доналд Тръмп е седял с часове пред телевизора, следейки щурма на Капитолия на живо на 6 януари 2021 г., игнорирайки молбите на децата си и близки съветници да призове своите привърженици да спрат насилието. Това каза днес свидетел по време на осмото изслушване пред специалната комисия за 6 януари на Камарата на представителите, предаде Асошиейтед прес.

Комисията доказа, че 187 минути са били изминали между края на пламенната реч на Тръмп на митинга пред Белия дом, подтикнала привържениците му да щурмуват Капитолия, и разпространяването на видео, в което ги призовава да се разотидат.

Тръмп отново ще се кандидатира за президент

Президентът Тръмп е седял пред обедната маса и е наблюдавал щурма по телевизията, докато неговите най-близки и високопоставени съветници и членовете на семейството му са го молели да направи това, което се очаква от всеки американски президент“, каза демократката и член на комисията Елейн Лурия, цитирана от „Клуб Z“.

Бившият съветник в Белия дом Пат Чиполоне обяви, че президентът не се е обадил на министъра на отбраната, на министъра на правосъдието или на министъра на вътрешната сигурност. Членове на комисията разказаха, че дъщерята на Тръмп Иванка и синът му Доналд Тръмп-младши са били сред тези, които са го молели да предприеме действия.

Комисията излъчи запис, на който се вижда как Тръмп репетира изявление за 7 януари 2021 г. Особено любопитен момент е отказа на държавния глава подчертава: „Не искам да казвам, че съм загубил изборите“.

Председателят на специалната комисия Бени Томпсън обвини Тръмп, че е „отворил пътя към безредици и корупция по безотговорен начин“ и се закани, че отговорните за щурма ще „бъдат изправени пред закона“.

Бившият президент републиканец „се опита да разруши демократичните ни институции“, каза Томпсън и допълни, че според него всички отговорни за атаката, включително в Белия дом трябва „да отговарят за действията си пред правосъдието“.

„Трябва да има тежки последици за тях, в противен случай се опасявам, че нашата демокрация повече няма да се въздигне отново“, обобщи председателят на комисията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама