Украйна губи до 30 военни на ден

08:53, 23 юли 22 25 2807 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

До 30 украински военни загиват ежедневно в бойните действия срещу руските войски, а около 250 са ранявани. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“, цитирано от „Укринформ“.

В разгара на боевете през май и юни Украйна губеше от 100 до 200 военни на ден; сега този брой падна на 30 на ден и около 250 ранени“, посочи той пред изданието.

Зеленски заяви, че ежедневно получава сведения по въпроса от военното командване. Да бъде намален броят на жертвите е помогнала преди всичко промяната в огневия баланс, настъпила благодарение на ефективното използване от украинските войски на западни оръжейни системи, се казва в публикацията.

Зеленски същевременно отхвърли възможността за прекратяване на огъня, защото според него това ще позволи на Русия да се превъоръжи и прегрупира, но и да запази контрола над превзетите територии, което като цяло ще допринесе за разширяване на конфликта.

„Замразяването на конфликта с Русия означава пауза, която дава на Русия време за почивка. Те няма да използват тази пауза, за да променят геополитиката си или да се откажат от претенции към бившите съветски републики“, заяви той.

По думите му украинското общество смята, че първо трябва да бъдат освободени всички територии и чак тогава може да се договаря какво да се прави по-нататък.

Зеленски заяви, че руският президент Владимир Путин е подценил Украйна, и призна, че руското нахлуване е нанесло значителни щети на западните предприятия и потребители, заради което благодари на съюзниците за продължаващата помощ от тяхна страна въпреки това, пише БТА.

Над 1000 руски войници са обкръжени в Херсонска област

Украинските власти съобщиха, че над 1000 руски войници са обкръжени от украинските войски в Херсонска област в Южна Украйна, недалеч от село Високополие, предаде ДПА  Малко по-рано руското Министерство на отбраната каза, че от 5 юли насам силите му в Украйна са унищожили четири артилерийски системи HIMARS, предоставени на Киев от САЩ, предаде „Ройтерс“. 

Прекратяване на блокирането на износа на зърно

Информационните агенции продължават с коментарите си за подписаното вчера споразумение за прекратяване блокирането на износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че сделката ще помогне за облекчаване на глобалната продоволствена криза, докато президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда, че тя „ще съживи пътя към мира“.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че подписването на споразумението за безпрепятствен износ на храни през Черно море е станало възможно, след като „Вашингтон и Брюксел са престанали да създават препятствия“. По думите на Лавров, споразумението от Истанбул оневинява напълно страната му за блокадата на украинските пристанища и за скока в цените на прехраната по света. Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че това споразумение е „поредната демонстрация, че Украйна може да устои в тази война“. По думите му, страната разполага с храни на стойност 10 милиарда долара. 20 милиона тона продоволствие могат да бъдат изнесени, без да се брои предстоящата реколта.

В коментар пред „Уол Стрийт Джърнъл“ Зеленски предупреди, че дипломатическите отстъпки към Москва могат да стабилизират пазарите само временно, но „в бъдеще ще се върнат като бумеранг“

Вчера стана ясно, че Европейският съюз е разхлабил санкциите си срещу търговията с петрол, като е разрешил транзакции на европейските търговци с компаниите „Роснефт“ и „Газпром“ при износа за трети страни. От санкции е освободено и разплащането за руски селскостопански продукти, пише БНР. 

Лавров: Западът иска да използва Черна гора и Македония срещу нас

Междувременно Сергей Лавров заяви в интервю за асоциацията „Наше кино“, публикувано на сайта на руското външно министерство, че Западът се опитва да направи от Черна гора и Северна Македония инструменти в антируската игра, предаде ТАСС, цитирана от bTV. 

„Има поразителна промяна между това, което черногорците и македонците чувстват към Русия, и това, което техните политици са принуждавани да правят от Брюксел, ЕС и НАТО. Това е опит за превръщането им в „инструмент“ в антируската игра“, изтъкна той.

По думите му това е „същото, което са опитали да направят и от Украйна и от редица други източноевропейски страни“. Той добави, че преди това Западът е подхранвал русофобски настроения в тези две страни. 

Лавров оцени положително решението на Архиерейския събор на Сръбската православна църква (СПЦ) да върне в състава си Църквата в Северна Македония. „Оценявам това (възстановяването на ехаристийното общение между сръбската и македонската църква) единствено положително. Смятам, че това е разумно решение на СПЦ и на патриарх Порфирий“, посочи той. Според министъра „това е достоен отговор на интригите, които плете Константинополският патриарх“.

„Той се опита завинаги да погребе всякакви отношения между другите православни църкви, преди всичко между сръбската и македонската. Този провокационен замисъл беше осуетен“, каза Лавров.

Ръководителят на руското външнополитическо ведомство нарече мъдро решението за възстановяването на евхаристийното общение между сръбската и македонската църква. „Това позволява да бъде възобновено евхаристийното общение с Руската православна църква, от което ние сме заинтересовани. Убеден съм, че това ще послужи за благото на православието“, отбеляза Лавров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама