Радев: БСП да изпълни мандата в съответствие с Конституцията

11:18, 23 юли 22 / Политика 25 2355 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

БСП да изпълни третия мандат в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд. Така президентът Румен Радев отговори на въпрос на журналисти дали ще прекрати процедурата с мандатите за съставяне на правителство.

Таен запис показа накъде вървят преговорите за кабинет

Държавният глава има предвид тълкувателното решение на Конституционния съд от 1992 г., което гласи: „При повече от една парламентарна група по ал. 3 на чл. 99 от Конституцията президентът не е ограничен от числеността на парламентарните групи и не е длъжен да възложи проучвателен мандат на посочени от всяка от тях кандидати за министър-председател. В този случай президентът е оправомощен да извърши преценка, на коя парламентарна група да възложи посочването на кандидат за министър-председател. Когато парламентарните групи са три, президентът е длъжен да възложи на третата парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Проучвателният мандат е приключил успешно по смисъла на чл. 99, ал. 4 от Конституцията, когато кандидатът, на когото е възложен, отговарящ на изискванията за избираемост, представи пред президента състав на Министерския съвет.

Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство на лицемерие

Припомняме, че вчера Корнелия Нинова заяви, че БСП имат намерение да задържат мандата до 15 август, за да се даде на парламента време да работи и да бъдат приети някои важни промени. Едната - избор на нов председател на КЕВР, освен това - промените в закона за КПКОНПИ и избора на нов председател и на тази комисия.

БСП може да задържи третия мандат до средата на август

Малко по-късно обаче изтече запис от заседание на ПГ на „Демократична България“ в Народното събрание, на който те обсъждат накъде вървят преговорите за кабинет. Това провокира лидерът на „Има такъв народ“ да изтегли депутатите си от преговорите за нов кабинет. От ГЕРБ пък призоваха държавния глава да покани лидера на БСП Корнелия Нинова до 26 юли 17:00 часа да представи името за кандидат премиер. Ако това не стане - да прекратят мандата на 47-ото НС и да обявят насрочване на парламентарни избори.

Нинова пък заяви, че от левицата ще се водят само от Конституцията и решенията на органите на БСП при решението си за връщането на третия мандат. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама