Орбан: Санкциите срещу Русия не работят

15:05, 24 юли 22 25 3117 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че Вашингтон и Москва трябва да преговарят, за да сложат край на войната в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Орбан каза това по време на своя визита в румънския град Бъйле Тушнад, където има голяма унгарска общност.

Санкциите срещу Москва не работят, нужна е нова стратегия

Унгарският лидер разкритикува също така неефективната, според него, стратегия на ЕС за въвеждане на санкции. Според него Европейският съюз има нужда от нов план за войната в Украйна. Орбан изтъкна, че санкциите срещу Москва не работят, предаде „Ройтерс“.

Необходима е нова стратегия, която да е фокусирана върху воденето на мирни преговори и изработването на добро предложение за мир... а не върху спечелването на войната“, заяви Виктор Орбан.

Унгария трябва да стои настрана от войната

Преизбраният през април за четвърти пореден мандат политик подчерта, че Унгария трябва да стои настрана от войната в съседна Украйна. Орбан и преди е казвал, че Унгария не желае да подкрепя европейските ембаргови мерки или ограничаването на вноса на руски газ, защото това ще навреди на унгарската икономика.

В днешната си реч той заяви, че западната стратегия е изградена върху четири стълба: първият е, че Украйна може да спечели войната срещу Русия с натовски оръжия; вторият е, че санкциите ще отслабят Русия и ще дестабилизират нейното ръководство; а другите са, че санкциите ще навредят повече на Русия, отколкото на Европа и че светът ще се обедини в подкрепата си за Европа. Според Орбан тази стратегия се е провалила и европейски правителства рухват като в игра на домино“, цените на енергията са се повишили и сега има нужда от нова стратегия. Качили сме се в кола, и четирите гуми на която са спукани: абсолютно ясно е, че войната не може да бъде спечелена по този начин“, заяви той. Унгарският премиер каза също, че Украйна никога няма да спечели по този начин войната, „просто защото руската армия има асиметрично надмощие“.

Според Орбан няма шанс за мирни преговори между Русия и Украйна„Тъй като Русия иска гаранции за сигурността си, тази война може да свърши само с мирни преговори между Русия и Америка, подчерта унгарският лидер. Той допълни, че конфликтът в Украйна нямало да избухне, „ако президентът на САЩ все още беше Доналд Тръмп, а канцлер на Германия - Ангела Меркел“.

Европа и миграцията

Унгарският лидер засегна и темата за отношенията си с Европа и миграцията. „Ние в Европа се смесваме, но не искаме смесена раса, мултиетнически народ, който да се смесва с неевропейци“, заяви той, цитиран от „Франс прес“. 

Орбан обяви, че опасността от икономическа рецесия тегне над цяла Европа и е риск и за унгарската икономика. Според анализатори увеличаването на БВП ще се намали до около 2,5 процента догодина.

Трябва да постигнем ново споразумение с ЕС, водят се такива финансови разговори и ще стигнем до споразумение, каза Орбан.

Брюксел и Будапеща водят спор за милиарди евро от европейските фондове. Това се отрази неблагоприятно на форинта през последните седмици и принуди правителството на Орбан да обяви стъпки за намаляване на бюджетния дефицит и да отмени въведени преди години тавани върху цените на бензина и енергията и нови цени за домакинствата с по-високо потребление на енергия.

Орбан изтъкна, че запазването на ограниченията върху ръста на цените би струвало на бюджета само тази година над 2 трилиона форинта (5,15 милиарда долара).

ЕС спира отпускането на европейски пари за Унгария поради опасения от корупция при обществените поръчки. Освен това има забележки към независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. Будапеща отхвърля твърденията за корупция.

Украйна обвини Орбан в проруска пропаганда

Междувременно говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че някои изказвания на унгарския премиер Виктор Орбан са „пример за руска пропаганда“.

Санкциите не разклатиха Русия“ е класически пример за руска пропаганда“, се казва в публикуваното във Facebook изявление. Николенко оспорва и мнението на Орбан, че вкарването на модерни оръжия в Украйна само увеличава продължителността на конфликта. „Предоставянето на оръжия на Украйна спасява живота на украинците“, написа той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама