Христо Иванов: Като се нацупим, какъв проблем на държавата решаваме?

16:44, 24 юли 22 / Политика 25 2325 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Някои парламентарни групи имат политическа функционална неграмотност - не могат да разберат кога става дума за мое мнение, кога става дума за квалификация на взаимни позиционирания между политическите сили. Това каза пред БНР съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Да кажеш, че заради това страната трябва да бъде хвърлена в избори, е висша степен или на тежка неадекватност, или на зависимост от плана на ГЕРБ и ДПС да искат да докажат, че без тях страната не може да се управлява. Само на този фон тези две партии могат да изглеждат приемливи и да се върнат във властта, за да я консумират по корупционен начин“, изтъкна той и сравни поведението на Слави Трифонов с дете, което се е обидило от начина, по който говорят за него съучениците му в тоалетната.

Според него, ако наистина ИТН реши да се „самоубие“ на база на решението на техният лидер, това е достатъчно основание да хвърлят страната към кризата, да си носят отговорността за това. Хора, ние трябва да управляваме тази страна. Тя е изправена пред една от най-тежките кризи. На този фон някой се бил обидил. Кого обслужва това? ГЕРБ и ДПС... Парламентарната група на ИТН трябва да си отговори на един прост въпрос. Какво точно ще се случи от това, че са се нацупили и фръцнали? Колкото и да си мислиш, че българските избиратели са глупави, че за четвърти път няма да забележат какво се случва, това е абсурд. Същите гении на стратегията са взели решение, че като се обидят и предизвикат избори, хората ще кажат „добре“ за това да похарчим поредните милиони за избори“, допълни Иванов. 

Съпредседателят на ДБ подчерта, че няма разминаване между казаното на срещата, от която изтече запис, и публичното поведение на партията. „Не можем да хвърлим страната в хаос с едни предсрочни избори. В този период трябва да осигурим енергийния баланс на страната. Вместо това - ще отидем на избори. Вместо да се погрижим за нашата сигурност, за следващия бюджет, ние ще отидем на избори. Има задачи, които трябва да се решават сега. Вместо това ще отидем в кампания, в която ще се четкаме за поредните глупости и ще пропуснем този важен период“, посочи той. 

По думите му третият мандат се възприема като кризисен, защото идва на фона на другите два провалени мандата и целта на партията, която го носи, има посредническа роля за сглобяване в политическа криза на някакъв вариант и това изисква повече време. „От гледна точка на рационалността и на прагматичността, на това, което е в интерес на страната, не виждам какво пречи да се състави правителство. Хората не искат да ги занимаваме със себе си. Това не е телевизионен риалити формат. Ние трябва да произведем решение. Като се нацупим, какъв проблем на държавата решаваме“, подчерта Иванов. 

Председателят на ПГ на „Демократична България“ все пак допуска, че все още е възможно да се състави правителство.

„Озъбени и опулени хора искат да се докопат до властта“

Междувременно вчера той написа във Facebook, че Слави Трифонов си мисли, че може да използва изтеклия запис от срещата на ПГ на „Демократична България“ и да избяга от преговорите. „По същия начин, по който си мислеше, че може да се скрие с темата Македония. И отново преценката му ще бъде грешна“, изтъкна Иванов. 

Реакциите показват и нещо друго и всички ние трябва да се вслушаме в гласовете на ГЕРБ и ДПС. Те искат нови избори. Те искат още дестабилизация. Те искат по-голяма политическа криза, защото знаят, че само при тези условия ще се върнат на власт. Дали ще се поддадем на желанието на ГЕРБ и ДПС да отидем на избори на принципа „След нас и потоп“, за да се задържат на терен с Пеевски и Борисов напред. Или все пак ще имаме волята, лидерската отговорност и гражданската трезвост малко да се справим със собствените си страшни възпаления и да помислим за страната“, каза съпредседателят на ДБ. 

Виждайки желанието на тези озъбени и опулени хора, които искат да се докопат до властта, трябва ние да си зададем въпроса: Това ли е, което искаме да направим със страната си?“. Не можем да хвърлим страната в хаос, не може да я върнем на ГЕРБ и ДПС“, заключи той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 17:56, 24 юли 22

Гн Иванов,какво решение чакате от Слави върлината.Показвасе само когато трябва да спъва работата ви на коалицията.

2 Анонимен 20:04, 24 юли 22

Нацупен и безотговорен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама