Петков: Най-вероятно ще вървим на избори

19:54, 24 юли 22 / Политика 25 2647 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Най-вероятно ще вървим на избори, шансът е много малък. Такава прогноза направи премиерът в оставка Кирил Петков в ефира на Нова телевизия. 

По думите му „Продължаваме промяната никога повече няма да работи с Има такъв народ“. Минути преди него и лидерът на БСП Корнелия Нинова също заяви, че БСП няма да води повече преговори с ИТН за съставяне на правителство с третия мандат. Именно затова шансовете коалицията БСП, ПП и ДБ да си осигурят мнозинство в парламента изглеждат все по-невъзможни.

Мандатът е при Корнелия Нинова и тя трябва да даде тон. За мен е безмислено да си мисля, че може да има пети катарзис на Слави Трифонов. За мен няма опция, в която да е наш партньор отново, просто не съществува. Но е интересно какво ли мислят депутатите му, когато са видяли по телевизора как ги хвърля под автобуса отново, посочи Петков.

Премиерът в оставка сподели, че смята за „свестни хора“ народните избраници от ИТН. По думите му когато ПП бяха мандатоносители и се опитвали да убеждават депутатите на Слави Трифонов да ги подкрепят, осем души били припознали политиката на неговата партия, но все пак не напуснали ИТН. Сега обаче Петков не смятал да ги търси за разговори отново. „Те все още имат своя избор, но не знам дали е възможно, отбеляза той.

ПП няма да промени предложението си за премиер

Премиерът в оставка бе категоричен, че ПП няма да промени предложението си за премиер. С нашия мандат преди седмици ние обявихме Асен Василев като кандидат за премиер. Не вярваме, че всяка седмица трябва да имаме нов. Ако трябва да предложим някого, аз лично вярвам на Асен Василев“.

Петков посочи още, че от самото начало е имал подозрения относно ИТН. Попитан дали от партията му са настъпили мотиката два пъти (по думи на Асен Василев), той посочи: „Не, затова поставихме условие - законът за КПКОНПИ, Бойко Рашков - преди да финализираме преговорите. Не да се сложи някой сламен човек. Бяхме сигурни, че никога няма да го приемат“.

Записът от срещата на ДБ бил поредната Македония

Кирил Петков коментира и изтеклият запис от срещата на ПГ на ДБ в парламента. Според него нямало нищо толкова страшно и драматично. Беше поредната Македония“, изтъкна той. Едни хора си играят на куклен театър - основно Слави, но също ГЕРБ и ДПС. Измислят си теза, която да държи вниманието, но трябва да следите какво се случва с истинския риск и парите им“, добави министър-председателят в оставка.

Той посочи, че през миналата седмица е била спряна нова поръчка за милиард и половина. По думите му в комбинация с издигането на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, това е провокирало промяната в поведението на лидера на ИТН Слави Трифонов. Миналия път беше така - спряхме 3 милиарда и той пя Македония“. Реалната причина беше, че той не получи тези пари. Сега спряхме милиард и половина, сложихме изискване за Бойко Рашков да разследва корупцията в нов закон, който да работи, и те решиха да дръпнат ръчната спирачка“, подчерта Петков.

ПП няма да се яви заедно с ДБ на избори

Кирил Петков подчерта, че е убеден, че след очертаващите се предстоящи парламентарни избори, не ГЕРБ, а ПП ще е първа политическа сила. Засега обаче последните социологически проучвания отреждат малка преднина на партията на Бойко Борисов.

Стана ясно още, че ПП няма да се яви задно с Демократична България, ако се стигне до предсрочни избори. Петков обаче посочи, че партията му ще си партнира с дясната коалиция след вота. 

„Нека хората да не си мисля, че сега сме тук, а утре няма да ни има. Осъзнаваме, че в следващите години ще мине много време, докато отвоюваме държавата на институциите. Чувствам, че пътят тепърва започва, че всички хора го искат, че трупаме опит. Съжалявам за всички корумпирани играчи от последните 30 години - времето им свършва“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама