Кисинджър: Украйна не бива да отстъпва територия на Русия

08:49, 25 юли 22 25 2320 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър посъветва Украйна и Запада при бъдещи мирни преговори да не отстъпват на Русия никаква украинска територия, окупирана от началото на войната, съобщи ДПА.

Кисинджър каза пред германската държавна телевизия Цет Де Еф (ZDF), че даването на територии не трябва да бъде на масата на преговорите и призова Запада да бъде ясен за това кое може и кое не може да бъде предмет на дискусии при каквито и да било обстоятелства, съобщи БТА. 

„Всичко това трябва да бъде направено в тандем с народа на Украйна“, изтъкна бившият държавен секретар. Всъщност Кисинджър повтаря тезата си, изразена на форума в Давос през май, че при преговорите Украйна трябва да настоява руските войски да се оттеглят на позициите си до 24 февруари, когато започна войната. През 2014 година Русия анексира Крим, а два сепаратистки района - т.нар. Луганска народна република и Донецка народна република - обявиха независимост.

По време на посещението си в Египет, вчера руският външен министър Сергей Лавров отрече обвиненията, че Русия е виновна за глобалната продоволствена криза. Той обвини западните нации в опит да се наложат над останалите. Но в същото време заяви, че за да седне Русия на масата на преговорите, трябва да се отменят западните санкции. Водещите европейски и световния лидери нееднократно показаха, че това няма да стане. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:37, 25 юли 22

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама