Къщата на Гешов става детска градина

11:14, 26 юли 22 / София 25 3201 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Столична община продължава действията си за спасяването на къщата на Иван Гешов на бул. Патриарх Евтимий 7. Министерството на културата е одобрило нов ПУП на сградата, дългоочакването одобрение е на служебно изработения проект, който предвижда запазване на съществуващата сграда и озеленяване, без ново застрояване и с отреждане за детска градина. Това обяви във Facebook кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

Продължавам да смятам, че има нужда от законови промени, които да позволят много по-решителни намеси на общините за спасяване на такива сгради. Както, разбира се и за справедливо правораздаване по принцип“, изтъква той, като публикува и чертежа на служебния проект.

 

Припомняме, че главният архитект на София Здравко Здравков нареди през април 2020 г. да се изработи служебно проект за Изменение на плана за регулация и застрояване и работен устройствен план на бул. „Патриарх Евтимий“ 7, който предвиждаше изграждането на хотел, и така и реално къщата да се запази. През ноември 2021г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди заповедта на Столична община къщата да бъде запазена като паметник на културата вместо да стане 7-етажен хотел

Къщата на Гешов в София няма да става 7-етажен хотел

През 2003 г. с писмо на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е съгласувано изменение на подробния устройствен план и регулационния устройствен план. Направено е и изменение на застрояването на урегулирания поземлен имот и от терен за детска градина той става терен за хотел, посочи още преди три години Столична община.

Как се стигна дотук? 

След промените през 1990 г. къщата на Гешов става общинска собственост и попада в активите на общинското дружество „Софийски имоти“. В края на 1997 г. то прави смесено дружество – „Артемида БСИ“ с „Бексим“ ЕООД, собственост на Аделина Пишинова. Тя става изпълнителен директор на „Артемида БСИ“.

В доклада на временната общинска комисия, която преди години проверяваше скандалните сделки на „Софийски имоти“, е посочено, че при създаването на дружеството „Артемида БСИ“ са апортирани общински имоти - магазини, сгради, дворни места в идеалния център на София - по булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ и на площад „Славейков“. Става въпрос за пет търговски обекта, всеки със средна площ от около 100 кв. метра и една детска градина.

От своя страна „Бексим“ влиза в сдружението с непарична вноска, апортирайки в капитала му 4-етажен хотел с площ от 640 кв. м в село Стойките до курорта Пампорово и магазин от 147 кв. м, на ул. „Леге“ 8 в София.

„Хора и улици“: Кой Гешов е живял в историческата къща?

През 2003 г. „Софийски имоти“ продава дела си в смесеното дружество на „Бексим“ за малко над 1 млн. лв., става ясно още от доклада на временната общинска комисия в СОС, която разследваше скандалните сделки на „Софийски имоти“. Същата година с писмо на НИНКН е съгласувано изменение на подборния устройствен план и регулационния устройствен план. Направено е и изменение на застрояването на урегулирания поземлен имот и от терен за детска градина той става терен за хотел, се казва в съобщението на Столична община.

Етажната собственост на съседния имот е обжалвала промяната, но съдът е оставил без разглеждане жалбата им. В крайна сметка планът, одобрен със заповед от 11 юни 2004 г., предвижда построяване на хотел със запазване само на фасадата на сградата към бул. „Патриарх Евтимий“. Заповедта е одобрена от тогавашния главен архитект на Столична община арх. Стоян Янев, се казва в съобщението на общината.

С писмо на НИНКН от 19 януари 2007 г. е съгласувана виза за проучване и проектиране. На 23 юни 2014 г. е дадено предписание за пълно архитектурно заснемане и изготвяне на проект за консервационно реставрационни работи. През 2016 г. проектът на „Артемида БСИ“ е получил зелена светлина от НИНКН.

Култура за смет

Домът на българския министър-председател от периода 1911-1913 г. Иван Гешов през последните 20 години се руши и днес се е превърнал в бунище, заградено с тенекии и предпазни мрежи.

На собствениците на сградата редица пъти досега са налагани санкции заради състоянието ѝ. Първата е за 10 000 лв. през 2013 г., която е платена. Втората наложена санкция е от 2015 г. за 20 000 лв., а третата е от 2018 г. за 50 000 лв. За последните две санкции производството в съда е висящо и глобите не са платени. Глобата от 50 000 лв. е намалена от Районния съд в София на 20 000 лв. и в момента се обжалва от Столична община.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама