Няма данни за полицейски, но може да има прокурорски „чадър“ над Семерджиев

19:44, 26 юли 22 25 2401 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

МВР не представило данни, от които да се направи извод, че над Георги Семерджиев е имало полицейски чадър. Това заяви след закрито изслушване на ръководители от силовото ведомство в парламента депутатът Атанас Атанасов. Висшите полицаи бяха привикани още преди седмица, но срещата им с народните представители бе отложена.

Семерджиев е обвиняем за тежката катастрофа край столичния хотел "Хемус" на 5 юли. Тогава колата му помете и уби две млади жени, чакащи да пресекат. Впоследствие се оказа, че той е рецидивист по нарушения на пътя и срещу него има няколко разследвания, но не и реални последствия от тях. Появиха се твърдения, че полицаи са му помогнали да се укрие след катастрофата, занасяйки му стълба, с която да се прибере вкъщи, защото си изгубил ключовете. Има и подозрения, че той е бил закрилян от полицайката Симона Радева, за която дори се твърдеше, че се е возила в колата му. Освен това се знае, че Семерджиев е избягал след пътна проверка през юни, но така и не е бил издирен от полицията.

Въпреки всичко това Атанасов заяви, че по време на изслушването е била предоставена справка от 7-8 страници, в която били описани предимно нарушенията му на пътя. Те започва още през 2004 г., когато взел книжка.

В мен съмненията може да остават, но в днешното изслушване, няма данни за това да е имало някакви данни да е имало чадър. Ако има такива (покровители б.р.) те не са в МВР. Кой води досъдебните производства? Прокуратурата и следствието“, заяви съпредседателят на „Демократична България“, цитиран от Mediapool.

Известно е, че прокуратурата е отказала да образува разследване срещу Семерджиев за това, че е шофирал без книжка в срока на едногодишно наказание за същото нарушение. Тогава аргументът е, че наказателното постановление не му е било връчено и той нямал съзнание, че вече има едно провинение.

МВР се сети: Семерджиев шофирал без книжка преди година и половина

От прокуратурата пък твърдят, че МВР е забавило преписка срещу Семерджиев година и половина. Според тях материалите за друго нарушение били докладвани едва след катастрофата.

Все още не са приключили дисциплинарните производства срещу полицаите, за които има съмнения, че може да са помагали на Семерджиев, каза още Атанасов. Целта да се изясни как са действали или не те. Заради производството Радева бе отстранена от работа. Междувременно прокуратурата образува дело за евентуален полицейски чадър над него. Появиха се и твърдения, че пръв след катастрофата на мястото се е появил военен прокурор, близък до главния Иван Гешев. Засега не е съобщавано, че тази версия се проверява.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама