Украйна се готви да увеличи износа на ток за ЕС

08:25, 28 юли 22 / Войната в Украйна 25 2270 Шрифт:
Василена Йорданова

Украйна се готви да увеличи износа на ток за ЕС, за да помогне на Европа да „устои на енергийния натиск“ на Русия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес и БТА.

„Постепенно ще направим Украйна един от гарантите на европейската енергийна сигурност, благодарение на нашето вътрешно производство на електричество“, каза той в ежедневното си видеообръщение. „Въпреки войната ние осигурихме за рекордно кратко време интеграцията между украинската и европейската мрежа“, добави президентът.

Неговото изявление бе направено ден след като страните членки на ЕС постигнаха споразумение да намалят потреблението на газ и да помогнат по този начин на Германия след драстичното намаляване на руските доставки на синьо гориво. Киев и европейците обвиняват Москва, че използва газа като икономическо и политическо оръжие.

Преди руското нашествие Украйна покриваше 50 процента от енергийните си нужди с атомна енергия, отбеляза ДПА. Страната също така внасяше ток от Беларус и Русия. Руските войски неотдавна превзеха най-голямата атомна централа на Украйна в Енергодар, водноелектрическа централа на р. Днепър и най-малко два теца, работещи на въглища.

Възобновява се износът на зърно

Възобновява се износът на зърнени храни от Украйна. Продукцията ще бъде транспортирана от трите блокирани досега пристанища Одеса, Черноморск и Южни.

Очаква се Украйна да изнесе около 25 милиона тона зърнени храни. Голяма част от тази продукция се изкупува от ООН като помощ за бедните държави, предаде bTV.

Пречка за износа досега беше руската блокада на на украинските пристанища, както и морските мини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама