Спецправосъдието отива в историята след 10-годишно съществуване

08:58, 28 юли 22 25 2188 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След 10 години съществуване спецправосъдието отива в историята. От днес по делата срещу организирана престъпност, корупция по високите етажи на властта и за тероризъм ще работят редовите прокуратури и съдилища. До закриването на специализираните съд и прокуратура се стигна с приетите от 47-ото Народно събрание промени в Закона за съдебната власт.

Идеолог на спецправосъдието беше ГЕРБ. Създаването на специализираните съд и прокуратура тръгна въпреки съпротивата на съсловни и неправителствени организации, на адвокатурата и на опозицията, припомня БНР.

Протестите през 2020 година, на които, освен оставката на Бойко Борисов, тогава премиер, се искаше оставката и на главния прокурор Иван Гешев, катализираха недоволството срещу спецструктурите.

Закриването им беше поставено като топ задача от т.нар. партии на протеста, които имаха представителството в последните три кратки парламентарни мандата.

В 45-ото и 46-ото Народно събрание за закриването на спецправосъдието не стигна пленарно време, но отиващото си успя, въпреки съпротивата на ГЕРБ, ДПС и прокуратурата.

„Тези структури бяха закрити, защото притесниха, изразявам се образно, хора с много голям финансов ресурс, а оттам притесниха - може би, евентуално, много лица от обществения живот, няма да кажа политици“, беше обяснението за края на спецправосъдието на главния прокурор Иван Гешев.

В последния си работен ден спецпрокуратурата прекрати проверките срещу две от лицата в списъка „Магнитски“ - депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама