Атанасов през март получил информация, че правителството пада, ИТН и Борисов се разбрали

09:21, 28 юли 22 / Политика 25 2617 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте, че отново ще ви занимаваме два месеца с предизборна кампания и ще ви караме да ходите пред урните. Това каза пред БНТ съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

„ОТ ДБ направихме всичко възможно да предотвратим тези предсрочни избори, но не успяхме, защото Бойко Борисов и Ахмед Доган, с мощната подкрепа на Слави Трифонов пратиха страната на избори - задкулисно извън парламента натискат едни бутони“, посочи той.

Атанасов обяви, че още през март управляващите са знаели накъде върви политическата ситуация: „Бях информиран от мой близък с добри позиции в бизнеса и енергетиката. Той още март месец дойде и ми каза „правителството си отива, защото ИТН и Борисов са се разбрали за бъдеще“. Нямаше как да го комуникирам публично, защото щеше да е много провокативно. Имахме информация, че се подготвя тази сглобка поради икономически причини“.

ДБ ще предложи на ПП да се явят заедно на изборите

Той заяви, че на изборите предстои сблъсък на силите на реформацията и тези на реставрацията - които искат реванш. По думите му това са бившите управляващи, подкрепяни от Слави Трифонов.

„Защо казвам Слави Трифонов - аз съм бил коалиционен партньор с тоя човек, но не съм го виждал. Той говори от първо лице - аз изтеглям министрите си, аз свалям доверие. Тоест, хората в парламента, които представляват неговата партия, той ги разглежда като крепостни селяни“, каза Атанасов.

Поради неопитност на ПП имаше слабости и в парламента, и в кабинета, призна Атанасов. България е обрасла от администрация, коментира още той.

Една от големите ни грешки беше това, че не се направи сериозна админисративна реформа. Мнозинството обещавахме голям процент съкращение на администрацията и да бъде освободена тя от „калинките“, които през цялото време се занимаваха със саботаж“, посочи Атанасов.

Според съпредседателя на ДБ изтичането на записа на парламентарната им група не е случайно.

Христо Иванов: Предлагаме предизборна коалиция

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов пък се обяви за предизборна коалиция. Пред Нова телевизия той посочи, че трябва да бъде показано голямо обединение, не само между ДБ и „Продължаваме промяната” на фона на четвъртите избори, които предстоят в рамките на месеци.

Трябва да привлечем всички останали фигури, които запазиха духа на протеста. Трябва да се отнесем сериозно към това предложение. Има граждански организации като БОЕЦ и „Правосъдие за всеки”. Трябва да потърсим всички онези наистина знакови лица и граждански брандове”, посочи той

Обединението, по думите му, изначално трябвало да покаже амбиция за голямо мнозинство на базата на диалог. „Голямо мнозинство се прави от хора, политици, които могат да покажат отговорност, да оставят партийния егоизъм пред вратата и да могат да си говорят. Нещо, което досега не можахме да направим”, подчерта Иванов.

Съпредседателят на ДБ посочи, че е готов да седне на масата за разговори веднага. Не искал обаче да го пришпорвал, за да даде време на всички да помислят върху това. „Ще подходим малко по-бавно. Ще настояваме за няколко кръга разговори, за да може да се чуе и общественото мнение”, категоричен е той.

Иванов посочи, че „Демократична България” е била готова да не излъчи собствени министри в нов кабинет в името на това страната на има правителство, а формулата да бъде сменена. „Бяхме готови да направим този жест. Беше въпрос на добра воля, на отрезвяване, на уплах, ако искате. Аз не виждам достатъчно уплашени хора в парламента. А трябва да виждаме хора, които имат здравословен страх от това, което идва за страната”, добави той и уточни, че не става въпрос за страх от избори.

По думите на Иванов предстоят тежки кризи, внесени отвън. „Това, което се задава, е най-тежката комбинация от кризи, която нашата генерация е виждала. Нека не подценяваме това нещо. Според мен трябваше да ни е обхванало едно здравословно ниво на страх. Ако това беше се случило, можеше да намерим работещи формули. Изискваше се отговорност малко да надскочиш себе си”, добави той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:40, 28 юли 22

Тоя пА, кво се е взел насериозно.....осъзнава ли, че ДБ са в бедствена позиция

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама