На прощаване: Правителството сключи договор за 7 кораба с втечнен газ от САЩ

15:00, 28 юли 22 / Политика 25 2840 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С помощта на Европейската комисия България е успяла да договори с американска компания доставката на седем карго товара с втечнен природен газ за периода от 1 октомври 2022 г. до края на април 2023 г. на цена, която ще е поне с 20 долара по-ниска от тази на европейските пазари. Това обявиха след последното заседание на Министерския съвет в сряда премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов пред журналисти.

Договорът между „Булгаргаз“ и американската компания, чието име не бе обявено, трябва да бъде потвърден до 19 август. Това дава възможност, че ако служебното правителство намери по-добра оферта за доставки или ако има проблем с осигуряването на инфраструктурата за регазификацията и преноса на синьото гориво, да се откаже от сделката, обясни Петков, цитиран от Mediapool.

„Искаме да оставим гъвкавост на служебния кабинет за вземе решение дали офертата е рационална и дали да се продължи осигуряването на доставките на тази база, посочи Александър Николов.

Първият танкер с карго товарите, всеки от които е за 1.5 млн. МВтч – или общо 10.5 млн МВтч (около 995 млн. куб. м), ще пристигне през октомври, като е осигурен капацитет за разтоварването му на гръцкия терминал на остров Ревитуса, посочи енергийният министър. От думите му стана ясно, че „Булгаргаз“ е купил вече резервиран от друга компания слот за разтоварване.

За следващите шест месеца до края на април обаче, ако служебният кабинет потвърди сделката, тепърва ще трябва да се търсят слотове за разтоварване или в Гърция, или в Турция.

Реално сделката е на две части. Подсигуряват се три карга от октомври до края на декември при едни условия, а следващите четири ще са при нови търговски условия, които тeпарва ще стават ясни, обясни Николов.

Цената на доставките е обвързана с основния репер за цените на газа в САЩ - Хенри хъб. Там цената е по-стабилна от тази на базовия за Европа нидерландски TTF, посочи енергийният министър. Той каза, че към момента на получаване на офертата цената е била приблизително с 30 долара по-ниска от европейската. Към нея обаче трябва да се прибяват разходите за регазификация и пренос, но при най-отдалечен сценарий „Булгаргаз“ ще има ценово предимство от поне 20 долара, сметна той.

След осигурения за първото карго капацитет за ноември и декември има множество решения, които могат да се вземат, заяви Николов. Той декларира, че цялата информация ще бъде предоставена на следващия министър, за да вземе той информирано решение с всички възможности за суапови сделки и за по-далечни дестинации.

Енергийният министър призна, че в момента е трудно намирането на инфраструктурни решения за газови доставки в условия на крайна непредсказуемост от страна на основен доставчик като „Газпром“. Освен това капацитетите на терминалите се държат от преди това от търговци с цел максимална печалба. Няма незакупани вече слотове, но те може да се търгуват“, каза той. По думите му не е добре в критичен период като настоящия с войната в Украйна да се вземат дългосрочни решения, свързани с форсмажорни обстоятелства.

При тези договорени карга (които са приблизително около една трета от годишното потребление на страната – б.а.) покриването на потенциалния дефицит при много ниски температури ще бъде възможно чрез балансиране през газохранилището в Чирен и краткосрочни покупки от регионалния пазар, стана ясно от думите на Николов.

Той информира още, че предстоящата сделка е резултат от получаването и на други оферти в „Булгаргаз“. Сред тях е имало и такива за по-големи количества и за по-дълъг период, което обаче изисква по-голям финансов ресурс, а има опасност част от клиентите на „Булгаргаз“ да не могат да извършат плащания, което би застрашило осигуряването на доставките за всички.

„Опитите за създаване на страх и паника са чисто изборна ситуация. В глобален мащаб има достатъчно газ. С ЕК ще се търси общ подход, трасета и капацитети“, заяви още Николов.

И още енергийни решения

Правителството прие на заседанието си и новата програма за компенсация на цените на електроенергията за бизнеса от 1 юли до 30 септември, която да покрива разликата при цени над 250 лв./МВтч.

150 млн. лв. са гласувани за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво, каза още премиерът.

Създадена е и работна група между Агенция "Митници" и НАП за да измислят най-добрия механизъм ограничаване на износа на нефтени продукти с руски произход към ЕС и трети страни, считано от 5 декември, както е по дерогацията на ЕС.

„Изпълняването на условията по дерогацията на ЕС ще даде възможност за по-голямо предлагане на горива на българския пазар и реално това ще потисне цената на горивата“, каза премиерът.

МС ще предложи също така протоколно решение с указание за регионалния министър за финансирането на 332 проекта на 196 общини с население 5.9 млн. души.

Правителството отпуска и 50 млн. за ремонти на 175 детски гранини и училища за поправки на покриви и енергоспестяващи мерки, каза премиерът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама