Продадоха за рекордна сума за якето на астронавта Бъз Олдрин

20:05, 28 юли 22 / Любопитно 25 2690 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Якето, носено от Бъз Олдрин по време на историческата мисия „Аполо 11, която отвежда астронавти на Луната през 1969 г., беше продадено на търг на „Сотбис в Ню Йорк за близо 2,8 милиона долара, съобщават световните агенции. 

Той е вторият човек след Нийл Армстронг, стъпил на лунната повърхност на 20 юли 1969 г. 

Показват реплика на костюма на Нийл Армстронг

Сумата от 2 772 500 долара, платена от пожелал анонимност купувач, е най-високата за американски артикул, летял в космоса и продаден на търг, отбелязват от „Сотбис“. Наддаването за лота е продължило почти 10 минути.

Якето има табелка с името на Едуин „Бъз“ Олдрин на лявата гръд над емблема на мисията „Аполо 11“ и американското знаме на лявото рамо. То е изработено от огнеупорен материал, известен като плат Бета, използван в скафандрите след като пожар отнема живота на тримата астронавти на борда на мисията „Аполо 1 през 1967 г. 

Следващите хора на Луната ще кацнат със Starship на SpaceX

Втората най-висока сума на търга беше платена за обобщения план на полета на мисията „Аполо 11. Той беше продаден за 819 000 долара, надвишавайки значително предварителната оценка, която беше между 100 000 и 150 000 долара, пише БТА.

92-годишният Бъз Олдрин е единственият жив от екипажа от трима астронавти, участвали в мисията „Аполо 11“. Нийл Армстронг почина през 2012 г., а Майкъл Колинс - на 28 април миналата година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама