САЩ дават 10 млн. долара за доказателства за намеса на Русия в изборите

08:15, 29 юли 22 / Свят 25 2874 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавният департамент на САЩ обяви награда от 10 милиона долара за информация за намеса на олигарха Евгений Пригожин в изборите в страната. Пригожин е близък до Владимир Путин, и свързаната с него Агенция за интернет изследвания.

Евгений Пригожин е известен и като „готвача на Путин“ - твърди се, че е станал милиардер благодарение на своята агенция за кетъринг, ресторантите и държавните поръчки.

Държавният департамент на САЩ търси информация, която би идентифицирала чуждестранно физическо или юридическо лице, „съзнателно ангажирано или участващо в изборна намеса в САЩ, както и информация, която би предотвратила, усложнила или благоприятно разрешила акт на чужда намеса в изборите в САЩ“. Департаментът търси информация за т. нар. „Агенция за интернет изследвания“ (IRA), за Евгений Пригожин и свързаните с него руски физически и юридически лица и съучастници. Олигархът е включен в списък с 12 служители на АИИ, замесени в изборите през 2016 г.

„Агенция за интернет изследвания“ е руска организация, известна още като „Олгинская фабрика за тролове“ (чрез името на селото в Московска област на Руската федерация, където се намира). От 2014 г. АИИ, използвайки мрежа от контролирани организации, извършва информационни операции с цел да повлияе на общественото мнение. По данни на американското разузнаване АИИ има пряка намеса в предизборната кампания на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Евгений Пригожин е руски олигарх, известен като собственик на групата компании Concord“. Компаниите са известни като победители в обществени поръчки за доставка на храни за руски държавни и военни структури, поради което Пригожин получава неофициалното име „готвачът на Путин“. Конкорд финансира дейността на Агенцията за интернет изследвания.

Смята се също, че Пригожин е мениджър и финансист на групировката Вагнер, която провежда или е провеждала опасни и дестабилизиращи операции в чужди държави като Украйна, Сирия, Судан, Либия и Мозамбик. Известни са фактите за участието на „вагнеровци“ в сегашната пълномащабна война на Русия в Украйна.

През февруари 2018 г. Окръжният съд на САЩ във Вашингтон издаде заповед за арест на Пригожин, след като той беше обвинен в заговор за извършване на измама срещу Съединените щати. През февруари 2021 г. Федералното бюро за разследване на САЩ обяви Пригожин за издирване.

През септември 2020 г. министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу няколко руснаци и руски компании, приближени до Пригожин, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама