От „Брикел“ обвиниха Борислав Сандов, че лъже публично

11:13, 29 юли 22 25 2378 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Шокирани сме от изявлението на министъра в оставка Борислав Сандов след заседанието на Министерски съвет вчера и оповестените откровени лъжи относно установени „умопомрачаващи“ нарушения от държавни агенции по отношение работата на Брикел. Това се казва в позиция на „Брикел“.

От там са категорични, че констатации за подобни нарушения до момента липсват.

„Поради този факт оповестяваме истината, защото не смятаме за нормално в една правова държава да се прави предизборен пиар на гърба на частни дружества, които не само са гарант за българската енергийна сигурност, а и от които пряко зависят 1300 работни места”, допълват от „Брикел”

От там казват, че до сега няма наложен официален протокол от РИОСВ Стара Загора и Хасково за осъществената проверка преди седмица. „От думите на министъра в оставка Сандов стана ясно, че най-голямото престъпление, извършено от „Брикел“, е бензиностанция, построена с грешки в отстоянията. Е, ще остраним този проблем, но едва ли и той е достатъчно сериозен, да доведе до затваряне на дружеството”, обясняват те.

Заради „умопомрачаващи“ нарушения: Затварят ТЕЦ „Брикел“

До сега те получили единствено официален протокол за извършената преди седмица проверка от Инспекция по труда, в който не са констатирани пропуски, които могат да доведат до затваряне на дружеството.

„За Ръководството на „Брикел“ е нелогично и съмнително повече от седмица след извършени проверки, официални констативни протоколи да не са ни предоставеним, въпреки че сме ги поискали! Какво криете, г-н Министър в оставка? Да не би да открихте, че не сме извършили нарушения, достатъчни, за да ни затворите”, питат те.

От „Брикел” заявяват, че Борислав Сандов лъже публично. „Днес искаме да разберем защо Министърът в оставка Борислав Сандов пропуска да каже, че: До сега „Брикел“ осигурява обогатено енергийно гориво, гарантиращо отоплението на няколко големи български градове. Тези градове осигуряват топлоснабдяване за стотици хиляди български домакинства, които са избрали най-евтиния наличен в България метод за отопление. До сега „Брикел“ подсигурява повече от 6 000 работни места в 5 български области. До сега „Брикел“ успешно реализира проект за използване на биомаса като гориво, което е доказан 100% екологичен източник на енергия. В момента разработваме планове за нови инвестиции на стойност милиони лева, които да се вложат в проекти за декарбонизация.

Ние категорично заявяваме следното:

Така наложената принудителна административна мярка на „Брикел“ е поредният акт, показващ единствено желанието на вече бившето правителство да остави след себе си държавата в пълен хаос и да доведе енергетиката до колапс. Предприетите действия от министъра в оставка Сандов в последния ден от неговото пребиваване като ръководител на МОСВ, е акт на безумна безотговорност. Правителството, от което е част министърът в оставка Сандов, оставя тежко наследство на служебния кабинет.

И за да бъдем напълно искрени към гражданите, те трябва да получат и отговори на следните въпроси:

Ще поеме ли министърът в оставка Сандов отговорност за това, че чрез безпричинното и скалъпено затваряне на „Брикел“ излага на риск живота и здравето на стотици хиляди българи, които ще останат на студено, а вероятно и на тъмно, още тази зима?

Ще поеме ли министърът в оставка Сандов отговорност за това, че предвид кризата с доставките на природен газ, когато цяла Европа се връща към въглищата, той еднолично затваря дружество, което работи с местна суровина и още по-лошо – произвежда от нея обогатено енергийно гориво, което се използва от половината топлофикации в страната?

Ще поеме ли правителството с вицепремиер в оставка Сандов политическата отговорност за създадената от тях криза в енергетиката, в която оставят държавата?

И на последно място, гражданите на България ясно трябва да разберат, че:

Със своето преднамерено решение за затваряне на „Брикел“ министърът в оставка Сандов застрашава енергийната сигурност на страната. Вместо държавата да помага за осъществяване на плавния и справедлив енергиен преход, с лека ръка се затварят работещи предприятия.

Неистовото желание на министъра в оставка Сандов да руши, а не да гради, ще струва на гражданите не само допълнителни разходи, но и ще застраши тяхното качество на живот.

Ние вярваме във върховенството на закона и в устоите на българската държавност и се надяваме, че българската правораздавателна система ще накаже опасните за обществото амбиции на министъра в оставка Сандов за унищожаване българската енергетика”, се казва в позицията, изпратена до медиите, цитирана от БГНЕС.

В заключение от дружеството настояват бъдещата изпълнителна власт да взима прецизно и след експертен анализ решения, когато са свързани със съдбата на хиляди граждани, в очертаващата се тежка зима.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама