Украинската армия унищожи 12 руски военни бази и складове

09:15, 30 юли 22 25 2711 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

През изминалата нощ украинската армия е унищожила 12 руски военни бази и 4 склада с оръжие. Украинският Генщаб съобщи, че са унищожени 105 руски войници, седем танка Т-62 и Т-72, гаубица „Мста-Б“, две самоходни артилерийски установки, самоходна установка Нона-С, 17 броя бронирана и автомобилна техника.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за удар по затвор с десетки убити

Киев и Москва се обвиняват взаимно за бомбардировката на затвор в Оленовка в Донецка област, където според Украйна са загинали 50 души. 

Украинският президент Володимир Зеленски определи атаката като умишлено масово убийство на украински военнопленици и призова Русия да бъде обявена за държава, подкрепяща тероризма, пише „Сега“.

„Призовавам Русия да бъде официално заклеймена като „държава, подкрепяща тероризма“. Обръщам се по-специално към САЩ - това решение е необходимо сега, в този момент. Тази страна вече доказа с множество терористични атаки, че е най-големият източник на тероризъм в света днес. Това е факт“. Зеленски допълни, че украински дипломати са информирали за последиците от нападението над затвора най-висши международни представители, включително Съвета за сигурност на ООН. ООН изрази загриженост. Международният „Червен кръст“ заяви, че прави постъпки негови инспектори да бъдат допуснати до колонията. 

Русия смята, че нападението е извършено от украинците с американски ракети.

САЩ: Русия възнамерява да заличи Украйна от картата на света

Според ООН пет месеца след руското нахлуване войната в Украйна „не показва признаци на прекратяване, а боевете се ожесточават“. Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд заяви, че повече не бива да има никакво съмнение, че Русия възнамерява да унищожи Украйна като геополитическа единица и „да я заличи напълно от картата на света“, предаде Асошиейтед прес.

На заседание на Съвета за сигурност на организацията Томс-Грийнфилд посочи, че Вашингтон забелязва все повече признаци, че Русия подготвя почвата за опит да анексира цялата територия на източните украински области Донецк и Луганск и южните области Херсон и Запорожие, в това число чрез поставянето на незаконна администрация в контролираните от нея райони „с целта да организират фалшиви референдуми или да издадат укази за присъединяване към Русия“.

Заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви, че Москва няма да се откаже от територията, която се стреми да освободи в Източна Украйна, и че оръжията с далечен обсег на действие, доставени от западните страни на Украйна, само ще увеличат „провокациите“.

На заседанието на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Украйна, което се проведе в централата на ООН в Ню Йорк, Дмитрий Полянски заяви, че „украинските военновъздушни сили са атакували граждански обекти в страната му, а след това са направили провокация, като са се опитали да представят това като дело на руски войски“. Руският посланик обвини западните държави в „лицемерие“ и „създаване на регионален център за незаконен трафик на оръжие в самия център на Европа“ и заяви, че оръжейната помощ за Украйна „не може да попречи на Русия да постигне целите си“.

Руснаците очевидно лъжат, че ракети HIMARS са ударили по колонията с украински военопленници в Еленовка до Донбас. До това заключение стигат експертите от Института за изучаване на войната (ISW). Тази ракетна система не оставя поражения, типични за пожар. "Кремълските медии публикуват видео от следствения арест, на което се виждат следи от пожар. HIMARS не нанася такива поражения“,  се казва в анализа. Отбелязва се също, че за публикуваните кадри с парчета от американски ракети няма никакви доказателства, че са намерени именно в колонията. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама