„Газпром“ пак спря газа за Латвия

10:43, 30 юли 22 / Свят 25 2676 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският енергиен гигант „Газпром“ спря доставките на газ за Латвия „заради нарушения на условията за покупка“, съобщи руската компания в Telegram.

На практика страната получаваше само няколко часа газ. 

Вчера латвийският газопреносен оператор Latvijas gaze обяви, че е възобновена покупката на природен газ от Русия. Рига прави това с посредник и в евро, а не директно от „Газпром“. Като не се уточнява коя е компанията с аргумента, че информацията е „търговска“. До 1 януари 2023 г. в Латвия според решението на парламента трябва да влезе в сила пълна забрана за доставки на руски газ, припомня „Сега“.

От 1 април „неприятелските“ държави трябва да плащат газа в рубли, а не в евро или долари. Вследствие на това изискване тогава бе спрян газът на България, Полша, Финландия и Нидерландия и Прибалтийските страни. 

До днес страните, на които Русия напълно е спряла газа, са 12. Намерението на страните от ЕС докрая на тази година поетапно да приключат с употребата на руския газ. В момента консумацията му в ЕС е паднала до 20%. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама