„Ние сме по-големи украинци и от украинците, които потребяват и транзитират руски газ“

10:34, 31 юли 22 25 3110 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Председателят на Асоциацията  на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев отправи остри критики към падналото правителство по повод енергийната криза.

Той обрисува мрачна картина за зимата - газът свършва, по-скъп е - противно на твърденията на управляващите в оставка, няма да има за бизнеса, който ще фалира, много хора ще останат на улицата, а сметките на гражданите ще поскъпнат три пъти.

Велев призова незабавно да стартират преговори с „Газпром“, за да бъде подновено подаването от руската компания. Той определи последното като „безалтернативно“. И „безотговорно“, че не се правело.

Митрофанова: Русия е готова да възстанови доставките на газ, но при условия

„Обещаха ни 4 пъти по-евтин газ, а той поскъпна 2 пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса”, каза шефът на една от бизнес организациите в страната.

„Получихме неясни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие се оказаха 3 до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по малко от половината от недостига“, каза Велев в ефира на bTV.

На прощаване: Правителството сключи договор за 7 кораба с втечнен газ от САЩ

По думите му липсата на синьо гориво за бизнеса ще доведе до съкращаване на 250 хил. работници.

„Ние сме по-големи украинци и от украинците, които потребяват и транзитират руски газ“, продължи Васил Велев. Ние сме по големи европейците от французите, германците, австрийците и италианците, които използват по дългосрочните си договори руски газ.

„Газпром“: Продължаваме да доставяме газ за Европа през Украйна

„Ние се отказваме от по-евтиния с 1/3 минимум руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната. За нашето търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима“, коментира председателят на АИКБ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 12:40, 31 юли 22

Всички в атака

2 Муньо 19:46, 31 юли 22

Ами да, ние сме по- и най-. Кажи му да пръдне, то се насе..

3 Анонимен 03:52, 01 авг 22

И този е руски помияр.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама