Путин подписа военно-морска доктрина за руски сили в целия Световен океан

17:00, 31 юли 22 25 2374 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският президент Владимир Путин подписа нова военноморска доктрина на Руската федерация, която по думите му открито очертава границите на страната, включително в Арктика и Черно море.

„Защитата им ще бъде осигурена твърдо и с всички средства. От ключово значение за това са възможностите на военноморския флот. Той е в състояние да отговори светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода“, заяви той в реч при приемането на Главния военно-морски парад в родния му Санкт Петербург при честването на Деня на Военно-морския флот на 31 юли.

„Утвърдена е новата Морска доктрина на Русия. Ние открито обозначихме границите и зоните на националните интереси на Русия – икономическите и жизнено важните, и стратегическите. Преди всичко това са нашите арктически акватории, водите на Черно, Охотско и Берингово море, балтийските и курилскоте проливи“, заяви Путин.

Конкретно в доктрината е посочено активиране на дейността на Русия в архипелазите Шпицберген и Земя на Франц Йосиф в Северния ледовит океан, както и намиращите се там острови Врангел и Нова земя. Включено е и Каспийско море, пише Mediapool.

„Руската Федерация за защита на своите национални интереси в Световния океан ще реализира своето безспорно право на присъствие на сили на Военно-морския флот в строго съответствие със законодателството на Русия, нейните международни договори и нормите на международното право", пише в резюмето на доктрината, публикувано от ТАСС. 

В документа се посочва още, че се приема заради основната заплаха срещу сигурността на Руската Федерация заради стратегическия курс на САЩ към доминиране в Световния океан и тяхното глобално влияние върху развитието на международните процеси, включително ограничаване достъпа на Русия до използването на транспортните, комуникационните и енергийните ресурси на Световния океан“.

По време на парада Путин похвали хиперзвуковите крилати ракети "Циркон" като единствени по рода си в целия свят.

„Доставката на тези ракети за руските въоръжени сили ще започне в близките месеци“, каза Путин. „Фрегатата „Адмирал Горшков“ първа ще застъпи на бойно дежурство с това страховито оръжие на борда", посочи той.

„Ключовото тук е способността, която ще придобият руските ВМС. Те ще могат да отговорят светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода, и с чест да изпълняват стратегическите задачи в нашата страна и всеки район на Световния окен“, заяви руският държавен глава.

Хиперзвуковите оръжия могат да летят със скорост девет пъти по-голяма от тази на звука, а през последната година Русия извърши пробни изстрелвания на „Циркон“ от военни кораби и подводници

Путин отправи възхвала на цар Петър Велики за това, че е превърнал Русия във велика морска сила. В словото си руският президент не спомена директно Украйна, където в момента Москва води война, наричана от Кремъл специална операция.

Руският президент прие парад на Петропавловската крепост,след което с катер мина по река Нева по продължение на кораби, фрегати и подводни плавателни съдове. В празника се включиха над 40 кораба и катери и над 3500 военнослужещи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама