Как правилно да съхраняваме храна през лятото

20:15, 01 авг 22 / Любопитно 25 2809 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Неправилното съхранение на плодовете и зеленчуците през лятото води до преждевременното им разваляне. Старши мениджърът на службата за експресни доставки в Москва Юлия Лемешева заяви пред информационна агенция „Прайм“, че е необходимо да се спазват правилата и да не се купуват ненужни неща, за да се избегне похабяването на храна.

Според нея плодовете се съхраняват напълно само три дни след брането им, след което започват да съхнат. За да удължите срока им на годност, те трябва да се съхраняват в голям съд в хладилника и да не се докосват излишно. Плодовете и зеленчуците е добре да не се мият, преди да се съхранят, защото водата ускорява влошаването на качеството им.

Как се вари киноа?

Зеленчуците трябва да се съхраняват отделно от плодовете и от горските плодове. „При някои плодове се отделя етилен, който им позволява да узреят след прибирането на реколтата, но той има вредно въздействие върху зеленчуците, които се намират наоколо“, обяснява тя.

Тиквичките е най-добре да се съхраняват на студено място, а карфиолът - да се раздели на розички, да се постави в буркан и да се поръси с морска сол. Това ще ги запази за поне седмица. Картофите трябва да се държат в сандъче за зеленчуци, далеч от лука и чесъна, за да не покълнат.

Важно е да не купувате повече храна, отколкото ви е необходима, за да не се налага да я изхвърляте”, съветва Лемешева, цитирана от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама