Служебният кабинет: На Нинова, с „любов“

17:40, 01 авг 22 / Политика 25 3036 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Ново служебно правителство и извънредни парламентарни избори на 2 октомври. В кризисните политически времена, които циклично се повтарят, държавата пилотира президентът Румен Радев. Служебните кабинети, назначени от него, имаха различни задачи, но най-трудните несъмнено са отредени на последния, който е под номер 100 в българската история.

Свои хора

Във втория и третия служебни кабинети държавният глава сложи начело доверения си човек ген. Стефан Янев. В служебното правителство, което ще управлява страната до изборите, Радев отново залага на близък до себе си – Гълъб Донев. Той беше вицепремиер и социален министър в двата кабинета на Янев, а след това съветник на президента по социалните въпроси.

Президентът обяви датата на следващите избори и назначи служебен кабинет

Служебни министри от двата кабинета впоследствие станаха министри в кабинета „Петков“ – Бойко Рашков, Асен Василев, Николай Денков. Министър беше и самият Кирил Петков. На политическата сцена като министри сега се връщат Велислав Минеков, Атанас Пеканов, Иван Демерджиев и Христо Алексиев (сега президентски секретар по икономика) – които не продължиха като министри в последното редовно правителство, но изглежда подкрепят Радев за служебно.

Министър на отбраната пък ще бъде Димитър Стоянов, главен секретар на президента и един от най-близките му хора. Кои са всички служебни министри вижте тук.

Кабинетите „Янев 1“ и „Янев 2“ имаха за задачата да преведат България през едно не малко предизвикателство, а именно разбиването на политическия монопол на ГЕРБ през последните 12 години. И да подготвят изборите като част от този процес. Кабинетът на Гълъб Донев обаче не само трябва да подготви изборите, а наистина да управлява страната с всички икономически и социални отражения от войната в Украйна – висока инфлация и битови сметки, растящи цени на храни, суровини, газ и петрол. Както и евентуална нова ковид вълна. 

Червените линии

В трудните дни пред страната Румен Радев залага на експерти и близки до него хора в различни сфери. Някои имена в кабинета обаче са не само намигане към Корнелия Нинова, а направо трън в очите. Отношенията между държавния глава и лидера на БСП се движат по ръба на бръснача. Радев даде последния проучвателен мандат на левицата, но това не охлади страстите между двамата, дори напротив - нападките им станаха директни.

БСП: Президентът е част от групата, свалила правителството

В кабинета на Гълъб Донев влизат отявлени критици на Корнелия Нинова. Министър на правосъдието ще бъде Крум Зарков, който поиска оставката й заради слабите резултати на столетницата на изборите. Крум Зарков даде и заявка да събори Нинова от поста председател на БСП, но оставката й не бе приета и до избор изобщо не се стигна. Зарков беше и единственият социалист, който гласува против влизането на дебатите за връщането на хартиената бюлетина в дневния ред на последния парламент. Янаки Стоилов, бивш министър на правосъдието, сега конституционен съдия от квотата на президента, също беше от опозицията на Нинова в БСП, но не с толкова остри публични позиции.

Весела Лечева застава начело на българския спорт като служебен министър. В последно време на няколко пъти тя също критикува Корнелия Нинова и защитава президента Радев. Напрежение се породи и когато начело на листата на левицата във Велико Търново беше Явор Божанков, а не Весела Лечева.

„Социалистите не са свикнали да виждат партията си в ролята на младши партньор“

Предстои да видим и дали Антон Кутев, също критик на Корнелия Нинова, и вече извън ръководството на БСП ще бъде говорител на служебното правителство, какъвто беше в последните два кабинета на Янев. Има медийни спекулации в тази посока, все още без официално потвърждение. Кутев сега е съветник на държавния глава по парламентарните въпроси.

Важните министерства, ключовите позиции

Прожекторите са насочени към няколко министерства заради ключовите въпроси, които зависят от тях, във вътрешен и международен план.

Начело на Министерството на енергетиката застава Росен Христов. Името му е неизвестно в публичното пространство. От биографията му разбираме, че има опит на високи позиции в чужди компании. Решенията му ще се следят изкъсо заради газовите доставки. Страната ни отказа да плаща на „Газпром“ в рубли. Предстои да видим ще има ли промени в тази позиция с оглед на критиките, които се чуват, спрямо това решение и призивите за възстановяване на договорните отношения с руската компания.

Отношенията ни с Руската федерация бяха сериозно разклатени и заради историческото изгонване на 70 руски дипломати по обвинения за шпионаж. До скъсване на дипломатическите отношения и изгонване на руския посланик Елеонора Митрофанова не се стигна, но тонът между двете страни рязко се втвърди, а диалогът е циментиран. В тази ситуация външен министър става Николай Милков, сега посланик на България във Франция.

Митрофанова се надява, че палачинката в България ще се обърне

Интересно е и назначението в Министерството на икономиката и индустрията, където досега министър беше лидерът на БСП Корнелия Нинова. Никола Стоянов беше сред хората, които Нинова отстрани от ръководството на ВМЗ-Сопот. Той беше член на борда на директорите на военния комплекс. Тук също ще следим дали ще настъпи промяна в позицията на правителството на Кирил Петков за износа на оръжие за Украйна.

Иван Демерджиев е натоварен със задачата по опазване на реда по време на предстоящите избори на 2 октомври. Той беше служебен министър на правосъдието в двете служебни правителства на Стефан Янев. След като замести Янаки Стоилов за кратко бе и министър на правосъдието. Името му беше спрягано за шеф на Антикорупция и зам.-министър на МВР, но назначенията не се случиха. Демерджиев подкрепи искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев. Сега под негово ръководство вътрешното министерство ще отговаря за изборите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама