САЩ ликвидираха лидера на „Ал Кайда“

08:51, 02 авг 22 / Свят 25 3130 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Лидерът на терористичната мрежа „Ал Кайда“ – 71-годишният Айман ал Зауахири, е бил убит в Афганистан. Това обяви президентът на САЩ Джо Байдън. 

Това е станало в нощта на събота срещу неделя в Кабул при нападение с дрон. Семейството му, което също е било в къщата, не е пострадало. Къщата е собственост на един от съветниците на вътрешния министър на Афганистан.

Ще се завърне ли ислямският тероризъм?

По моя заповед в събота САЩ проведоха успешно въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше убит емирът на „Ал Кайда Айман ал Зауахири. Въздадено беше правосъдие и този терористичен лидер вече не е сред нас, каза президентът на САЩ, цитиран от „Франс прес“. Според него смъртта му ще позволи на семействата на жертвите на атентатите на 11 септември 2001 г. в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в централата на Пентагона край Вашингтон, „да продължат напред“. „Сега, когато възмездието е постигнато, можем отново ясно да заявим, че няма значение колко време ще отнеме, няма значение къде ще се скриете, ако вие сте заплаха за американците, САЩ ще ви намери и ликвидира, добави Байдън.

Според представител на САЩ присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е „явно нарушение“ на споразуменията, постигнати с талибаните в Доха през 2020 г., според които ислямистите се задължаваха да не дават убежище на „Ал Кайда“. 

Ал Зауахири е бил убит от две „Hellfire 'Ninja“ ракети, изстреляни от дрон, докато е стоял на балкона на къщата, където живее, в един от престижните квартали на Кабул. Планирането на операцията е отнело 6 месеца. Къщата е собственост на един от най-близките помощници на Сираджудин Хакани, вътрешен министър в правителството на талибаните, който поддържа тесни връзки с „Ал Кайда“ и е издирван от ФБР за разпит. Има обявена и награда от 25 млн. долара за информация, която би довела до залавянето му, пише „Сега“.

Ал Зауахири има съществена роля при планирането на терористичната атака на 11 септември, както и нападенията срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г. Това е най-значимият удар на САЩ срещу „Ал Кайда“ след ликвидирането на Осама бен Ладен през 2011 г. Ал Зауахири замести Бен Ладен като лидер на терористичната организация. 

Поглед назад: Трагедията, която промени света

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид потвърди удара и остро го осъди, наричайки го „нарушение на международните принципи“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама