Ескалация на напрежението между САЩ и Китай след визитата на Нанси Пелоси в Тайван

21:03, 02 авг 22 / Свят 25 2953 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На визита в Тайван пристигна председателят на камарата на представителите на САЩ. Посещението на Нанси Пелоси предизвика напрежение между Пекин и Вашингтон, както и демонстрация на сила от страна на Китай, който смята Тайван за своя провинция.

Заради очакваното посещение на Нанси Пелоси в Тайван, Китай вдигна бойни самолети на неофициалната разделителна линия в Тайванския проток. Армията публикува видео онлайн, в което се казва, че е „напълно подготвена за всяка възможна ситуация“.

Американската страна със сигурност ще понесе отговорност и ще плати цената за нарушението на суверенитета на Китай и на сигурността му”, заяви говорителят на МВнР на Китай Хуа Чунянг.

Си Цзинпин предупреди Байдън за Тайван: Който си играе с огъня, ще изгори

Нанси Пелоси е на обиколка в Азия, но в официалната ѝ програмата не е вписана спирка в Тайван. Местни и американски медии твърдят, че тя все пак ще посети острова. В телефонен разговор китайският президент предупреди Джо Байдън, че който си играе с огъня, ще се изгори.

„Китай многократно и недвусмислено е заявявал пред Вашингтон твърдата си позиция на решително противопоставяне на посещението на лидера на Камарата на представителите в Тайван”, каза още Чунянг.

Пекин смята Нанси Пелоси за враждебна фигура, тъй като от десетилетия тя е един от най-яростните критици на политиката му. През 1991-ва, две години след потушаването на протестите на площад Тянънмън, Пелоси отива там с плакат: „За онези, които умряха за демокрацията в Китай”. Сега президентът Байдън изрази опасения за визитата на Пелоси в Тайван.

Китайските държавни медии пък коментираха, че Пелоси ще бъде в Тайван, за да подсили политическата си кариера, а разделенето американско правителство не е единодушно в позицията си спрямо Тайпе.

ЦРУ: Въпросът е не дали, а кога Китай ще нахлуе в Тайван

Това е прецедент, тъй като предишният председател на Камарата посети Тайван. Много конгресмени също ходиха в Тайван, дори и тази година. Ако председателят реши да го посети и Китай се опитва да създаде криза от това и да ескалира напрежението, то отговорността е на Пекин”, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Нито Вашингтон, нито Пекин могат да си позволят да изглеждат слаби. Ако Пелоси не отиде, ще изглежда, че Вашингтон се поддава на политическото изнудване на Пекин, коментират анализатори. В същото време само след месеци в Китай ще има ключова среща, на която се очаква президентът Си Дзинпин да поиска безпрецедентен трети мандат, пише Нова телевизия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама