САЩ очакват отмъщение заради смъртта на лидера на „Ал Кайда“

08:32, 03 авг 22 / Свят 25 2148 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След убийството на лидера на „Ал Кайда“ Айман ал-Зауахири САЩ призоваха своите граждани да бъдат бдителни срещу евентуални прояви на антиамериканска агресия в чужбина, предаде BBC. 

Смъртта му може да подтикне поддръжници на „Ал Кайда“ или други свързани с нея терористични групи да се насочат към американски обекти и персонал, заяви Държавният департамент.

Зауахири беше убит от американски дрон в афганистанската столица Кабул в неделя. Той е помогнал за организирането на атентатите срещу САЩ от 11 септември 2001 г., при които загинаха близо 3 000 души. 71-годишният египетски лекар пое управлението на „Ал Кайда“ след смъртта на Осама бин Ладен през 2011 г.

САЩ ликвидираха лидера на „Ал Кайда“

Убийството беше потвърдено от президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че Зауахири е прокарал „пътека от убийства и насилие“ срещу американски граждани.

„Държавният департамент смята, че има по-голям потенциал за антиамерикански атаки предвид смъртта на Айман ал-Зауахири на 31 юли 2022 г.“, гласи официално съобщение. „Настоящата информация сочи, че терористични организации продължават да планират терористични нападения срещу интересите на САЩ в множество региони по света“, се казва още в него, съобщи БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама