„Булгаргаз“ купува руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо

16:49, 03 авг 22 25 2799 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка, тъй като по време на висяща процедура за избор на председател промениха Закона за енергетиката, каза в ефира на БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов. „Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност като председател на КЕВР“.

„Енергетиката както у нас, така и в ЕС изпитва изключителни трудности и доминиращият факт е руската агресия в Украйна“, заяви Иванов. „КЕВР е само една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а специално към природния газ има ограничени правомощия, защото не определя, а единствено утвърждава цените“.

От думите на председателя на КЕВР стана ясно, че регулаторът вероятно ще утвърди предложената от „Булгаргаз“ цена на газа за август. „При цена от почти 300 лв./MWh започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик „Булгаргаз“ до регулирания пазар - където са топлофикациите и газоразпеделителните дружества. За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи“.

Не с 54%, а с 60% „Булгаргаз“ поиска да поскъпне синьото гориво 

Иванов обяви, че „Булгаргаз“ са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо, като това може да се докаже с документи. По думите му и това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е изпаднало в 500 млн. лв. загуба.

Според него е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за плащанията в рубли, „Булгаргаз“ и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ. 

Възможно е най-скоро да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини - Стара Загора.„Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят намаление на цените“, заяви Иванов.

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 - тъй като участваме в него с 20%. „Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал с регазификация“.

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина.

„Булгаргаз“ заплаши да спре газа за столичното парно от 1 септември

Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. „Топлофикация София“ употребява почти 30% - почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна годишна цена на природния газ за миналия месец е 120 лв./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за м. август е почти 300 лв.“, коментира Иван Иванов.

В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 карго кораба с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, каза Иван Иванов. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките, а КЕВР още днес поиска спешна среща със служебния министър на енергетиката.

По-късно през деня министърът на енергетиката Росен Христов отговори своевременно на призива на председателя на КЕВР и двамата се срещнаха. Акцент в разговора бе доставката и цената на природния газ. „Опитваме се да намерим най-доброто решение, като за целта вече започнахме със симулации и изчисления на различни възможности. Целта е стабилизиране на доставките, което ще осигури предвидимост и сигурност за потребителите”, обясни министър Христов.

От своя страна, Иван Иванов благодари за бързата реакция на министъра. „Особено важно е каква ще е цената на газа през септември”, подчерта той, като не скри, че нормативната уредба не отговаря на динамичната ситуация, в която се налага да работят.

И двете страни се обединиха около разбирането, че е изключително важно да има прозрачност и доколкото е възможно предвидимост в работата на институциите, съобщиха от енергийното министерство.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 10:46, 03 авг 22

Тоя дърт козел пак се намърда нали каза че не иска защо не се отказа

2 Анонимен 06:54, 04 авг 22

Драги ми Иванчо, стар си и си започнал да изкуфяваш. Висяща процедура, що за простотия. Просто дъртаците не искате да дадете път на младата и необременена от соца генерация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама