„Булгаргаз“ не затваря страницата с „Газпром“

10:35, 03 авг 22 25 2098 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В момента е в ход втората вълна на газовата криза. Това заяви председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски пред Нова телевизия. Поводът - поисканото поскъпване на синьото гориво с 60% от август.

По думите му за по-ниска цена на договорения втечнен природен газ може да се говори при дългорочни сделки и договори. Шефът на „Булгаргаз“ подчерта още, че вратата към „Газпром“ не е окончателно затворена.

„Предложението за увеличаване на цената на газа с 60% за месец август вече е внесено. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон“, допълни той. 

„В момента сме във втора вълна на газовата криза след февруари-март, когато избухна войната. Миналия месец имаше леко успокоение на пазарите. За съжаление, заради по-ниските доставки по „Северен поток”, цените се вдигнаха. Надяваме се малко да се успокои ситуацията и да са предприети стъпки – така че фокусът наистина е в отоплителния сезон“, посочи той.

„Булгаргаз“ купува руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо

Топчийски коментира и договора за доставки от „Газпром“. „Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да възникнат рискове за „Булгаргаз“ при промяна на условията“, заяви Топчийски.

Цената на втечнения газ. „Тя се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите - за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1, 2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват“, категоричен е Топчийски.

Шефът на „Булгаргаз“ подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета „Петков”, е приета под условие. „Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”, заяви Топчийски.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама