Китай яростно осъди американското посещение в Тайван

10:48, 03 авг 22 / Свят 25 2158 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Китай яростно осъди американското посещение на най-високо равнище в Тайван за последните 25 години, а председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси приветства самоуправляващия се остров като „едно от най-свободните общества в света“ в реч пред парламента в Тайпе, предаде Ройтерс.

Пекин даде израз на гнева си във връзка с присъствието на Пелоси на острова, смятан от Китай за част от неговата територия, със започване на военна дейност в околните води, извикване на американския посланик в Пекин и обявяване, че преустановява селскостопански внос от Тайван.

Ескалация на напрежението между САЩ и Китай след визитата на Нанси Пелоси в Тайван

Пелоси пристигна в Тайпе късно снощи на необявено, следено отблизо посещение и каза, че то показва непоколебимия ангажимент на САЩ към демокрацията в Тайван.

В словото си пред парламента Пелоси похвали президенката Цай Ингвен, подозирана от Пекин, че се стреми към официална независимост, което е „червена линия“ за Китай. „Благодарим ви за вашето лидерство. Искаме светът да оцени това“, каза Нанси Пелоси и призова за засилено междупарламентарно сътрудничество.

По думите й ново американско законодателство, целящо засилване на производството на чипове, за да се конкурира с Китай, предлага по-голяма възможност за икономическо сътрудничество между САЩ и Тайван.

„Сега, повече от всякога солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение“, изтъкна Пелоси пред Цай и добави, че решимостта на Америка да съхрани демокрацията в Тайван и останалата част от света остава непреклонна.

Малко след пристигането на Пелоси китайските военни обявиха, че започват военновъздушни и военноморски учения близо до Тайван и тестови изстрелвания на конвенционални ракети в морето източно от Тайван, а агенция Синхуа предаде, че до неделя в близост до острова ще има учения с бойни стрелби, съобщи БТА. 

Китайското външно министерство каза, че посещението на Пелоси сериозно уврежда мира и стабилността в Тайванския проток, оказва тежко въздействие върху политическата основа на китайско-американските отношения и сериозно нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви след пристигането на Пелоси, че САЩ няма да бъдат сплашени от заплахите на Китай или от войнствената му риторика и няма причина нейното посещение да предизвиква криза или конфликт.

Президентката на Тайван Цай благодари на Пелоси за конкретните й действия в подкрепа на Тайван в този критичен момент и посочи, че островът няма да отстъпи пред лицето на засилените военни заплахи.

Русия: Това е явна провокация

Русия разглежда посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван като явна провокация, предаде агенция ТАСС, като се позова на изявление на руското външно министерство.

Считаме посещението ѝ за явна провокация в духа на агресивната линия на САЩ за цялостно сдържане на Китай, посочват от дипломатическото ведомство.

Руското външно министерство подчертава, че отношенията между страните на Тайванския проток са чисто вътрешни работи на Китай и Пекин има право да предприеме необходимите мерки за защита на своя суверенитет и териториална цялост по тайванския въпрос.

„Принципната позиция на Русия е непроменена: изхождаме от предпоставката, че има само един Китай, китайското правителство е единственото легитимно правителство, което представлява цял Китай, а Тайван е неразделна част от Китай“, заявяват от руското министерство на външните работи.

Москва също така призова Вашингтон да се въздържа от действия, които подкопават регионалната стабилност и международната сигурност, и да признае новата геополитическа реалност, в която вече няма място за американска хегемония.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама