Заснеха рядък и изключително ясен кадър на далечна галактика

15:22, 03 авг 22 / Любопитно 25 2480 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ надникна във времето и огромните количества прах, за да заснеме ново изображение на галактиката Колелото, разкривайки въртящия се цветен пръстен с безпрецедентна яснота, съобщиха НАСА и Европейската космическа агенция.

Галактиката Колелото се намира в съзвездието Скулптор, разположено на около 500 милиона светлинни години от Земята. Тя е възникнала по време на грандиозен сблъсък между две галактики. При удара двата пръстена са се разширили „като вълни в езеро, след като в него бил хвърлен камък“, съобщиха от НАСА и ЕКА в съвместно изявление.

Учените са обмисляли дълго как изображенията, направени от „Джеймс Уеб“, ще показват светлина, която човешкото око не може да види. Затова те са поставили цветове в изображенията, за да може да се извлече повече информация и хората да могат да придобият представа как реално изглежда Космосът, предаде Euroactiv.

В центъра на галактиката има по-малък бял пръстен, а външният пръстен, със своите цветни искри, се разширява във Вселената от около 440 милиона години. Докато външният пръстен се разширява, той се сблъсква с газ, предизвиквайки образуването на нови звезди.

Телескопът „Хъбъл“ преди това е заснел изображения на рядката пръстеновидна галактика, за която се смята, че е била спирална галактика като нашия Млечен път, преди да бъде ударена от по-малка галактикаТелескопът „Уеб“, който започна да прави снимки през декември 2021 г. и разкри първите си изображения миналия месец, има много по-голям обхват.

Способността на „Уеб“ да открива инфрачервена светлина му позволява да вижда през „огромното количество горещ прах“, който закрива гледката към галактиката Колелото. Това разкри нови подробности за образуването на звезди в галактиката и поведението на свръхмасивната черна дупка в нейното ядро. Той също така успя да открие региони, богати на въглеводороди и други химикали и прах, подобен на праха на Земята.

Зад Колелото блестят ярко две по-малки галактики, а зад тях могат да се видят още повече галактики. Наблюденията показват, че галактиката Колелото все още е в „много преходен етап“, казаха космическите агенции.

„Докато „Уеб“ ни дава моментна снимка на текущото състояние на галактиката, той също така ни дава представа какво се е случило с нея в миналото и как тя ще се развива в бъдеще.“, уточниха агенциите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама