„Продължаваме промяната“ призова служебния кабинет да не всява страх за газа

08:55, 04 авг 22 / Политика 25 1985 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След вчерашните обвинения на служебния кабинет към вече бившите управляващи относно ситуацията с доставките на газ, която по думите им е „почти критична“, от „Продължаваме промяната“ ги определиха като „неоснователни“ и призоваха да не се всява страх. 

Припомняме, че вчера служебният премиер Гълъб Донев съобщи, че създава междуведомствен кризисен щаб в енергетиката, със задача „да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора“. Щабът трябва да предложи „решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и понижение на цените на горивата и електроенергията“.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов пък предупреди, че газ имало само до края на септември. А обявените от бившия премиер Кирил Петков 7 танкера с втечнен газ, не са договорени, а са на ниво оферта. 

От „Продължаваме промяната“ обаче твърдят, че правителството на Кирил Петков е осигурило възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че „наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ“.

„Както стана ясно още миналата седмица, правителството на Кирил Петков договори нови количества втечнен газ на цени на около 30$ по-ниски от европейските. За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ“, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“.

Оттам посочват че за октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции, които служебният кабинет може да разгледа. „През април правителството на Кирил Петков за две седмици осигури терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да се възползва от този опит“.

Бившите управляващи апелират да не се всява страх сред населението, като отбелязват, че остават на разположение да окажат съдействие на новия кабинет. „Приоритет на служебното правителство трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ, е, че може да бъде спрян по всяко време“, предупреждават те.  

От формацията припомнят, че не бившите премиер Кирил Петков и министър на енергетиката Александър Николов са спрели доставките по газовия договор, а Газпром едностранно и в нарушение на договора с България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама