Русия гони 14 български дипломати

13:19, 05 авг 22 25 2265 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Русия обяви 14 български дипломати за „персона нон грата”, съобщи руското външно министерство.

Мярката на Русия е реципрочна спрямо България, която обяви за нежелани 70 руски дипломати в края на юни заради опасения за шпионаж.

Убедени сме, че неприятелските действия по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ”, заявяват от руското МВнР. Русия смята, че експулсирането на нейните дипломати от България нанася значителна вреда на отношенията между страните и е знак за по-нататъшна деградация на Запада.

„Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителна вреда на традиционните връзки между нашите страни, нарушават правата на сънародниците, лишени от достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да жертва интересите на партньорите си само за да навреди на Русия”, заявиха от дипломати-ческото ведомство.

Безпрекословното придържане на официална София към тази деструктивна линия е достойно за съжаление”, допълва външното министерство, цитирано от БГНЕС.

По-късно от българското МВнР обясниха, че посланикът на Република България в Москва Атанас Кръстин е бил поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация днес, където е уведомен, че четирима български дипломати и десет технически служители от дипломатическите ни представителства в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на Република България в Москва са обявени за персона нон грата. Те следва да напуснат страната в срок до 120 часа.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама