Асен Балтов се връща на работа в „Пирогов“

15:05, 05 авг 22 25 2553 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов се върна на работа в болницата, след като спечели делото и на втора инстанция за това, че беше дисциплинарно уволнен. Това потвърди самият той за БНР и „24 часа“.

Уволниха проф. Асен Балтов от „Пирогов“

Балтов ще работи като ортопед и травматолог на граждански договор за един месец, докато изтече срокът за обжалване. След това се очаква да бъде възстановен като лекар - ординатор в „Пирогов“. Пред „24 часа“ той се похвали, че за три дни, вече е направил четири операции

Ортопедът обяви, че ще води и други съдебни дела заради това, че е бил отстранен като директор на болницата. „Това беше едно решение, което беше взел проф. Поромански, според мен, не еднолично, а под въздействието на служебния министър Стойчо Кацаров. Но аз все още смятам, че макар и да съм възстановен от съда, това не ми пречи да си потърся правата към хората, които са били виновни за моето дисциплинарно уволнение, коментира проф. Асен Балтов пред БНР.

Защо уволниха Асен Балтов?

Припомняме, че в средата на юли миналата година проф. Асен Балтов бе отстранен от директорския пост в спешния институт след като проверка на НЗОК откри редица нарушения в лечебното заведение и постанови връщането на 1 млн.лв., които са били получени неправомерно. Неговото място като директор на болницата зае проф. Иван Поромански. В средата на септември обаче той уволни дисциплинарно Балтов като хирург в лечебното заведение.

Уволниха шефа на „Пирогов“

Междувременно, в края на юни, тази година, последният редовен министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи проф. д-р Иван Поромански от шефския пост. За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите до провеждане на конкурс е назначен д-р Валентин Димитров. Мотивът за освобождаване на проф. Поромански са извършени проверки от звено „Вътрешен одит на здравното министерство, резултатите от които са предадени на Софийска градска прокуратура за последващи действия. Проверките са заради серия от постъили сигнали в МЗ, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки

„Волни съчинения“: уволненият шеф на „Пирогов“ отрича за дълговете

През месец март е назначена проверка, при която е установено, че изнесената в сигналите информация се потвърждава. Установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в болницата. Незабавно са били изплащани суми по последните сключени договори, а дължими по сключени от предходните ръководства договори са забавяни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама