БСП няма да наказва тримата министри, но се разграничава от тях

18:35, 05 авг 22 / Политика 25 1547 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Националният съвет на БСП се разграничава от тримата министри в служебния кабинет - Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева. Това заяви на брифинг лидерът на социалистите Корнелия Нинова. По думите ѝ те са нарушили устава на партията и участват в новата власт само в личното си качество. 

Тя допълни, че не са имали намерения тримата да бъдат изключвани и остават членове на партията. „Позицията ни по отношение на тримата министри е, че се разграничаваме от тях, не носим никаква отговорност на действията им“, категорична бе Нинова. Същото се отнася и за зам.-министри, областни управители и зам.-областни управители, които са членове на БСП, но са поели постове в служебната власт без разрешение от партийното ръководство.

Смятаме за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийни дела на политически партии, които и да са те, и в частност на БСП“, изтъкна лидерът на социалистите.

Припомня, че основната задача на служебното правителство е да осигури оптимални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати.

Кандидатски листи

На Националния съвет бяха определени и водачите на кандидат-депутатските листи на левицатаЛидерът на левицата Корнелия Нинова пак води на две места - в Благоевград и в 25-и избирателен район в София. Ако отново стане министър, обаче, ще отстъпи местата на двама други кандидати.

Очаквано Крум Зарков, който неизменно беше депутат в четири последователни парламента, сега липсва. Сред водачите не се забелязват и други известни социалисти - Александър Симов, Манол Генов, кактои двама бивши депутати от присъдружни на БСП формации - Владимир Маринов от АБВ и Емил Георгиев от ПК Есогласност

Останалите водачи преповтарят състава на парламентарната група на левицата в 47-ото Народно събрание: Георги Свиленски (24-и район-София), Явор Божанков (Велико Търново), Петър Кънев (Бургас), Борислав Гуцанов (Варна), Атанас Зафиров (Враца), Ирена Анастасова (Монтана), Драгомир Стойнев (Пазарджик), Румен Гечев (Плевен), Кристиан Вигенин (Пловдив-град и Ямбол), Христо Проданов (23-и район-София), Георги Гьоков (Стара Загора) и Иван Иванов (Шумен).

Прави впечатление присъствието сред водачите на бившия евродепутат Момчил Неков (Силистра). Той стана известен, когато победи в битката за Европарламента екслидера на партията Сергей Станишев, благодарение на преференциален вот.

Промени в коалиционната структура

Националният съвет на БСП формулира стратегията и приоритетите на левицата за предстоящите избори. А Борислав Гуцанов ще бъде председател на предизборния щаб.

Нинова подчерта, че има промени в коалиционната структура на БСП за България. „В коалицията остават тракийските дружества и „Екогласност“, отпадат „Нова зора“ и комунистическата партия, но подписваме нови споразумения за подкрепа. БСП ще се яви на изборите в коалиция с около 10 партии“. 

Гуцанов обяви, че кампанията щяла да е позитивна с ясни послания. Основните послания щели да са сигурност на газовите доставки и продължаващ ръст на икономиката. БСП ще акцентира и на притетите от кабинета Петков социални придобивки и ще обещава разширяването им занапред.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама