Тежка автобусна катастрофа в Хърватия

16:10, 06 авг 22 / Свят 25 2490 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Дванадесет души загинаха, а десетки са ранени при катастрофа на полски автобус в Северна Хърватия, съобщиха хърватските медии.

По данни на хърватската телевизия Ен1 ранените са 31. По-рано днес агенция Хина съобщи за 40 ранени.

Единадесет души са загинали на място, а един човек е починал в болница, уточни Ен1. Ранените са приети в болници във Вараждин, Загреб и Чаковец.

Катастрофата е станала в 5.40 часа на магистрала А4 в посока Загреб, когато автобус с полски регистрационен номер е излязъл от пътното платно във Вараждинска област, Северна Хърватия.

Има съмнения, че шофьорът е заспал на волана, допълва хърватската телевизия ХРТ.

Хърватският министър на вътрешните работи Давор Божинович каза, че автобусът е превозвал поклонници до католическото светилище на Дева Мария в с. Меджугорие, Босна и Херцеговина, допълва Хина.

Светилището е третата най-популярна дестинация за поклонение в Европа след Лурд (Франция) и Фатима (Португалия), въпреки че Ватиканът не е потвърдил нито едно от чудесата, които хора твърдят, че са видели там, допълва АП.

Божинович отиде на мястото на инцидента. Общо 43-ма пътници са били в автобуса, каза той на пресконференция в близкия град Вараждин.

Хърватският премиер Андрей Пленкович изрази съболезнования на близките на загиналите и разговаря по телефона с полския си колега Матеуш Моравецки. Изказах своите съболезнования на семействата на жертвите от името на правителството и информирах полския премиер, че компетентните служби са на място и че ранените пътници са лекувани, написа Пленкович в Туитър.

Говорител на външното министерство във Варшава каза пред полската агенция ПАП, че всички жертви са полски граждани.

Полският премиер Моравецки потвърди в Туитър, че поклонниците са пътували към Меджугорие. Той изрази най-дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите, допълва ДПА, цитирана от БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама