Виктор Божинов оттегли филма си от българската надпревара за „Оскар“

18:40, 08 авг 22 / Култура 25 2596 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Режисьорът Виктор Божинов заедно с част от екипа, създал филмът „Бягство“ разпространи писмо, в което депозира своят и на колегите си отказ неговият филм да бъде част от българските предложения за „Оскар“ 2023 в категорията „международен игрален филм“.

Припомняме, че комисия с председател Мария Бакалова бе натоварена със задачата да определи българското предложение за номинация в категория „международен игрален филм“

В журито освен Мария Бакалова влизат още Катерина Ламбринова - кинокритик, фестивален организатор, Христо Христозов - кинопрограматор (Дом на киното), фестивален организатор, Свилен Димитров - режисьор, аниматор, Катя Тричкова - продуцент, Кристина Грозева - режисьор, продуцент, и Иван Чертов - оператор

Предложенията, постъпили за разглеждане от журито, бяха „Бягство“, „Борсови играчи“, „В сърцето на машината“, „Майка“, „Меко казано“, „Петя на моята Петя“, „Рибена кост“, „Шекспир като улично куче“ и „φ 1.618“.

Мария Бакалова оглави комисията за българско предложение за „Оскар”-ите

В разпространено до медиите писмо, адресирано до Петър Тодоров, изпълнителен директор на Национален филмов център авторите на „Бягство“ - Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов заявяват, че се отказват да участват в селекцията за български филм.

Филмова продукция „Бягство“ е поставена в ситуация да се откаже от този конкурс, поради възникнал конфликт на интереси. Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния ни екип, което поставя под въпрос коректността на процедурата“, казват те в писмото си.

По-нататък в текста се казва, че от екипа на „Бягство“ имат съмнения дали това е правилният начин да се селектира българското предложение за „Оскар“.

„Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен. Нещо повече – изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия“, заявяват режисьорът и продуцентите на „Бягство“, цитирани от offnews.bg.

През миналата 2021 година българското предложение бе „Страх“ на Ивайло Христов, но отново имаше съмнения дали това е бил най-подходящият филм, който да представя страната ни на наградите на филмовата академия на САЩ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама