450 пожарникари се борят с огнените стихии в страната

17:40, 10 авг 22 25 2870 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

74 горски и полски пожари са регистрирани днес у нас. 45 от тях продължават да са действащи. Към момента опасност за населени места няма. Това заяви на брифинг директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Най-сериозно е положението с два пожара в Югоизточна България - в област Хасково край Брягово, където горят над 1000 дка и в Елховско, област Ямбол, където горят отново около 1000 дка пасища и млади борови насаждения. По думите на Николов ситуацията там е динамична, но не и критична. Сериозен риск в района е бурният ураганен вятър, съчетан с високите температури и сухата растителност. Валежи в Югоизточна България се очакват чак в събота.

Пожарите в област Пазарджик - край Елшица и Црънча са локализирани, а ситуацията с огнената стихии край старозагорското село Пъстрово е под контрол, отчете още Николов.

„Главната задача е да се ограничат опасностите по населените места, така че да няма жертви и пострадали. Към момента няма опасност за населените места“, увери той.

Общо 450 пожарникари с 117 автомобила се борят с огнените стихии в различните части на страната. Помагат им над 100 горски служители, 45 доброволци и хеликоптери на Министерство на отбраната и едно военно мобилно формирование с техника.

От началото на месеца у нас са регистрирани 1661 пожара. Главен комисар Николай Николов призова хората да се въздържат да обработват стърнища, предаде БНТ.

По-рано днес комисар Николов благодари на земеделците, които помагат с лична техника, както и на доброволците. Призова да се преустанови за няколко дни дейността на полето, защото и най-малката искра е потенциална опасност за населените места.

„За много от пожарите има яснота. Тези предпоставки сухо, ветровито време, с висока температура и човешката дейност са чудесна причина, за да възникнат пожарите. Говорим преди всичко за небрежност, самонадеяност и подценяване на обстановката“, каза той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама