Светът върви напред благодарение на мързеливите

19:10, 10 авг 22 / Любопитно 25 2308 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Цивилизацията се развива благодарение на мързела, доказаха британски морски биолози, изследвали мекотели на дъното на океана.

Те стигнали до обоснованото предположение, че тези видове, които имат по-прибран метаболизъм и са по-енергийно ефективни, в смисъл, че са по-лениви, оцеляват по-добре и еволюират по-лесно. Тоест тези от нас, които постигат повече с по-малко труд, са по-ценни за еволюцията на живота и човешката цивилизация. А не прилежните посредственици, които полагат непрестанни усилия, за да имат някакви постижения. Бил Гейтс казва: „За трудната работа бих наел мързелив човек, защото той ще намери лесен начин да я свърши”.

Даже някои антрополози допускат, че последната серия беди на човечеството се дължи на упадъка на мързелуването. Защото в протестантско-марксистката етика най-горе стои неуморният труд и хипотезата, че така се развива цивилизацията, както се пееше от „Уикеда”: „Да работят здраво маймуните, не се става лесно човек”. Това води до стигматизиране на мързеливите хора и вместо да се решават проблеми с най-малко усилия, работливите ги задълбочават.

Днес е 10 август, световният ден на ленивците. Да ги пазим, благодарение на тях светът е оцелял.

Има много различни представи за това какво е мързел. Повечето хора, които са определяни като мързеливци, не правят нищо - нито в личния си живот, нито в работата си, защото не виждат смисъл. Всъщност за повечето хора мързелът е някакво алиби, което оправдава загубата на цел. Това не е истински мързел, смята Нийл Бъртон, изследовател от университета „Оксфорд”. Истинският мързел е генетично обусловена липса на един допаминов рецептор, който води до нежеланието да се извършват каквито и да е последователни усилия за постигане на някакъв резултат. Но такива хора и организми са далеч по-ефективни от тези, които усещат отделения допамин от здравата работа, пише „24 часа“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама